Valkeakosken kaupungin kouluissa pidettiin hiljainen hetki uhrin muistoa kunnioittaen maanantaina. Kaiken ikäisille on haluttu antaa mahdollisuus surun käsittelyyn eri tavoin. Kuva: Kuntalehti

15-vuotias tyttö kuoli erittäin vakavan väkivaltarikoksen johdosta viikonloppuna Valkeakoskella.

Kaupunginjohtaja Minna Uschanoff kertoi aiemmin maanantaina julkaistussa Kuntalehden haastattelussa, että on ymmärrettävää, jos asiasta puhuttaessa tunteet nousevat pintaan.

– On tärkeää, että myös me kaupungin johdossa tätä asiaa käsittelevät saamme tilaa näyttää tunteemme, Uschanoff kommentoi.

Mieli ry:n kriisitoimintojen johtotehtävissä työskentelvä psykoterapeutti Marena Kukkonen pitää Valkeakosken välittömyyttä tilanteen hoitamisessa erittäin hyvänä asiana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kukkosen mielestä tällaisessa tilanteessa on hyvä jakaa tunteita kaupungin työyhteisössä ja työryhmissä erittäin hyvänä.

– On hienoa huomata, että kaupungissa on otettu myös tämän prosessin johtamisessa sellainen linja, että tunteita saa näyttää.

– Jos itkettää, pitää saada itkeä, olipa sitten johtaja tai ei. Tunteet ovat luonnollisia, niiden peittämiseen ja piilottamiseen ei kannata keskittyä. Silti itse tilanne voidaan hoitaa asiallisesti ja jämäkästi.

Hyvä olla tavoitettavissa

Kommunikointi on Kukkosen mukaan kriisivaiheen johtamisessa olennaista.

Kommunikointia on myös tavoitettavissa oleminen – olipa kyse sitten opettajista, nuorista, vanhemmista tai kaupungin työryhmistä.

Kukkonen korostaa lisäksi, että viranomaisviestintä voi aktiivisena ja avoimena tarjota oikeaa tietoa esimerkiksi somessa tai kaupunkilaisten keskuudessa muutoin helposti villiksi lähtevien huhujen vastapainoksi.

– On tärkeää olla tavoitettavissa ja osoittaa, että minulle voi puhua, minä kuuntelen. Meillä on usein luontainen tarve ratkaista asiat, hoitaa pois tunteet ja mennä eteenpäin, mutta tällaisissa tilanteissa, joihin liittyy voimakas järkytys, pitää antaa aikaa ihmisten tulla tykö ja avautua, jos tarvetta on, Kukkonen korostaa.

Kolmas sektori apuna

Kuinka kauan kriisin johtaminen ja tilanteen käsittely kestää? Milloin on syytä päästää irti ja mennä muihin aiheisiin?

Kukkosen mukaan työyhteisössä ei ole yhtä ja oikeaa aikaa sille, milloin vaikkapa kriisiä hoitava työyhteisö on valmis niin sanotusti vaihtamaan aihetta, sillä tunteet ovat yksilöllisiä.

Valkeakoskella tapahtumaa aiotaan käsitellä kriisikokouksissa pitkin viikkoa erilaisissa työryhmissä.

– Toinen voi tarvita tukea pidempään kuin toinen. Yksi käsittelee tilannetta yksinään, toinen tarvitsee ryhmän. Nyt on tärkeää pystyä työyhteisönäkin olemaan joustavasti läsnä, sillä vaikka kyse on viranomaisista tai johtajista, tukea tarvitaan.

Kukkonen korostaa kolmannen sektorin merkitystä niin nuorten auttamisessa kuin kaupungin ja koulujen kriisityön osana ja tukena.

Turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi hän painottaa läsnäoloa – turvallista aikuisuutta, jossa tunteet saavat näkyä, mutta eivät ota valtaa silloin, kun nuori tarvitsee tukea.

– Protokollat ovat olemassa tämänkaltaisiin tehtäviin ja niitä noudatetaan, mutta on hyvä silti tuoda esiin, että kolmas sektori on näissä tilanteissa usein juuri se korvaamaton matalan kynnyksen tuki, joka voi helpottaa myös kaupungin painetta tilanteessa.

Teksti: Leena Hirvonen

Juttua muokattu 28.5. kello 9.10, Mieli ry:n johtotehtävissä työskentelevän psykoterapeutin titteli korjattu oikeaksi.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*