Jyväskylässä halutaan vahvemmat hartiat koronapäätösten tekoon
Jyväskylässä kirjoitetaan hallintosääntöä uusiksi. (Kuva: Kati Kankainen/Jyväskylän kaupunki)
Oman osansa syksyn koronaiskuista saanut Jyväskylä on muokkaamassa pikavauhtia kaupungin hallintosääntöä uuteen uskoon. Ensi maanantaina kokoontuva kaupunginvaltuusto saa käsiteltäväkseen päätösehdotuksen, joka esittää hallintosäännön muuttamista siten, että tartuntatautilain mukaista toimivaltaa siirretään sosiaali- ja terveyslautakunnan alaiselta yksilöasiainjaostolta kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa maanantain kokouksessa kiireellisenä.
-Yksilöasiainjaosto on hoitanut asiaa erinomaisesti, mutta kaupunginhallituksessa on enemmän väkeä, joka saa viikoittain ajankohtaisen raportin koronatilanteesta. Kaupunginhallitus kokoontuu viikoittain ja tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) perustelee esitystä.
Kunnan kannalta keskeisiä toimijoita pandemiatilanteessa ovat kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri sekä rajoituksia asettava, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin. Jyväskylässä kyseinen elin on toistaiseksi ollut hallintosäännön mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöasiainjaosto. Jatkossa kaupunginhallitus voi päättää tartuntatautilain mukaisesti toimialueensa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä.
-Muutos on koettu toimivaksi niin kaupunginhallituksessa kuin yksilöjaostossa. Meille on tullut viime viikkoina kyselyjä siitä, kuka päättää ja millä mandaatilla. Koronarajoitukset vaikuttavat laajalti eri puolilla ja kun valta on kaupunginhallituksella, niin päätöksiä on tekemässä laajempi joukko poliittisia päättäjiä, Lumela arvioi.
Hallintosääntöön pikavauhtia tehtävää muutosta perustellaan myös sillä, että tartuntatautilakiin on valmisteilla muutoksia, joiden myötä kunnan toimivalta lisääntyy erityisesti rajoitustoimien osalta. Tässä tilanteessa kaupunginhallituksen arvioidaan olevan yksilöasiainjaostoa parempi taho käymään keskusteluja eri toimijoiden kanssa.