Kanerva päästi valtuuston pälkähästä
Päätös sai draamallisen huipennuksen, kun maakuntahallitusta vuodesta 1995 lähtien johtanut Kanerva saapui maanantaina 23.4. tavalliseen tapaansa johtamaan maakuntahallituksen kokousta. Hän avasi kokouksen, ilmoitti erostaan ja käveli ulos huoneesta, paikalla olleet kertoivat.
Kanerva sai edellisviikolla alioikeudessa ehdollisen vankeustuomion niin sanotussa Nova-oikeudenkäynnissä. Kanerva tuomittiin jutussa törkeästä lahjusten ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus päätti, että Kanerva ei voi jatkaa maakuntaliiton tehtävässä.
Oikeus katsoi, että maakuntahallituksen puheenjohtaja Kanerva sai lahjarahaa monimutkaisessa konkurssi- ja vaalirahakytkelmässä. Jutun päätekijät tuomittiin samassa oikeudenkäynnissä pitkiin vankeustuomioihin.
Mikäli Kanerva ei itse olisi ilmoittanut erostaan, asia olisi otettu kesäkuussa maakuntavaltuuston käsittelyyn. Lain mukaan valtuusto olisi voinut päättää Kanervan virasta pidättämisestä siihen asti, kunnes oikeudenkäynnissä tulee lainvoimainen ratkaisu.
Poliittiset ryhmät olivat päätyneet siihen, että Kanervan olisi syytä vetäytyä maakuntaliiton tehtävistä siihen asti kunnes asiassa tulee oikeuden lopullinen ratkaisu. Eropäätös yllätti kaikki.
Tehtävästä pidättämisellä olisi käytännössä ollut sama vaikutus kuin Kanervan erolla, eli että Kanerva olisi ollut pois tämän vaalikauden, koska oikeuden lopullinen päätös ei ehdi tulla tämän vaalikauden aikana.
Kanerva itse kommentoi (IL 23.4.) eroaan, että se oli ”tervein ja ryhdikkäin tapa saattaa asia järjestykseen”.
Maakuntavaltuusto olisi jo heti syytteen nostamisen jälkeenkin voinut pidättää Kanervan tehtävästä oikeudenkäynnin ajaksi, mutta tuolloin katsottiin, että Kanerva voi jatkaa maakuntaliiton hallituksen johdossa.
Maakuntavaltuustolla on iso harkintavalta. Lainvoimainenkaan päätös ei merkitse automaattisesti tehtävistä erottamista. Laki lähtee siitä, että jos luottamushenkilö tuomitaan vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi, valtuusto voi erottaa hänet tehtävästä. Valtuusto voi kuitenkin harkintansa mukaan myös päätyä siihen, että tuomittu voi jatkaa tehtävässään.
Ilman lainvoimaista päätöstä luottamushenkilöä ei voi erottaa.
Varsinais-Suomen liittoon kuuluu 28 länsisuomalaista kuntaa. Liitto vastaa maankäytön suunnittelusta ja maakuntaohjelmasta.
Asian oikeuskäsittely jatkuu hovioikeudessa. Kanerva ilmoitti kotisivuillaan 18.4., että valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Hän kommentoi käräjäoikeuden päätöstä kovaksi. ”Tuntuu kuin ihmiseltä olisi siivet leikattu pois”, hän kirjoittaa.
(KL / Riitta Vainio)