Lappilaisen terveyskeskuksen tutkimushuoneesta löytyi nukkumassa ollut sairaanhoitaja. Kun hankausta työntekijän ka työnantajan kesken oli ollut jo aiemmin, niin Rovaniemen hovioikeus katsoi irtisanomisella olleen lailliset perusteet. (Kuva: Pekka Moliis)

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa Lapin käräjäoikeuden päätöksen, jossa lappilaisen sairaanhoitajan potkut katsottiin aiheelliseksi. Tapahtumat sijoittuvat loppuvuoteen 2020, jolloin Suomessa elettiin aikaa ennen hyvinvointialueiden aloittamista.

Lappilaisen kunnan terveyskeskuksessa työskennellyt lääkäri yritti tavoittaa aluehoitajana työskennellyttä sairaanhoitajaa puhelimitse itsenäisyyspäivän jälkeisenä aamupäivänä joulukuussa 2020. Kuusi soittoyritystä miespuolisen sairaanhoitajan työpuhelimeen ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Lopulta etätöissä ollut lääkäri pyysi terveyskeskuksessa työskennelleitä muita sairaanhoitajia etsimään kadonnut sairaanhoitaja. Lopulta sairaanhoitaja löytyi nukkumasta lääkärin vastaanottohuoneen tutkimuspöydältä. Huone oli vapaana, sillä korona oli muuttanut työkäytäntöjä tässäkin terveyskeskuksessa.

Työnantaja irtisanoi

Työnantajana toiminut kunta irtisanoi viikkoa myöhemmin sairaanhoitajan työsuhteen. Irtisanomisilmoituksen mukaan irtisanomisen syynä oli potilasturvallisuuden vaarantaminen ja työtehtävien laiminlyönti.

Irtisanottu sairaanhoitaja riitautti työnantajan toimet ja vei asian käräjäoikeuteen. Miehen mukaan hän oli ollut työpisteensä välittömässä läheisyydessä ja hänelle olisi voitu antaa työmääräys hänen työpisteellä. Mies vetosi myös siihen, ettei hänen puhelimensa ollut verkkovian johdosta toiminut.

Oikeudessa kävi ilmi, että irtisanotulla työntekijällä oli pitkältä sairauslomalta paluun jälkeen ollut hankausta työnantajan kanssa. Hän oli saanut marraskuun puolivälissä 2020 kirjallisen varoituksen, koska oli poistunut etänä järjestyksestä koulutuksesta lokakuun lopulla.

Saamansa lääkärintodistukseen vedoten mies oli vaatinut marraskuun lopulla siirtoa etätöihin, mutta tähän työnantaja ei ollut suostunut. Omasta mielestään kaltoin kohdeltu sairaanhoitaja oli kirjelmöinyt etätyöasiasta kunnanjohtajalle, tehnyt valvontapyynnön aluehallintoviranomaisille ja tutkintapyynnön poliisille ennen potkujaan.

Lääkärin tutkimuspöydälle suuntautuneena työpäivänä sairaanhoitajan olisi pitänyt vastata hänen oman alueensa asiakkaiden puheluihin. Lääkäri oli kaivannut kateissa ollutta sairaanhoitajaa aloittamaan tiputuksen potilaalle, mutta tämän hoiti sitten toinen sairaanhoitaja.

Kovat vaateet

Sairaanhoitaja vaati hyvityksenä irtisanomisesta 14 kuukauden palkkaa eli lähes 42 000 euroa. Lisäksi hän vaati yhdenvertaisuuslakiin vedoten 15 000 euron hyvitystä syrjinnän kielloin rikkomisesta. Sen enempää niin käräjäoikeus, kuin hovioikeuskaan ei sairaanhoitajan vaatimuksille lämmennyt.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan viisi vuotta terveyskeskuksessa työskennellyt sairaanhoitaja oli laiminlyönyt työsuhteesta johtuvia olennaisia velvoitteitaan poistumalla työnantajan järjestämästä koulutuksesta 30.10.2020 ja laiminlyömällä työtehtäviään 7.12.2020 aamupäivänä aikana. Lisäksi hän oli rikkonut aiemmin velvoitteen luovuttamalla työavaimensa perheenjäsenensä käyttöön ja laiminlyömällä asiakkaiden terveys- ja hoitosuunnitelmien laatimisen.

Rovaniemen hovioikeuden tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen, mikäli se myöntää asiassa valitusluvan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*