Pääkaupunkiseudun kaupungit haluavat säilyttää oikeuden tuottaa sote-palveluja. (kuva. Ville Miettinen)

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat ehdottavat sote- ja aluehallintouudistuksessa erillisratkaisua pääkaupunkiseudulle.

Kaupunginjohtajien esitys yhteisen valmistelun käynnistämiseksi valtioneuvoston kanssa menee seuraavaksi kaupunginhallitusten käsiteltäväksi. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginhallitukset saavat asian eteensä jo maanantaina ja Kauniaisten kaupunginhallitus keskiviikkona.

Ehdotuksen mukaan pääkaupunkiseudulle perustettaisiin lailla oma sote-toimialue, joka järjestää pääkaupunkiseudun perussote-palvelut ja sillä on mahdollisuus omaan palvelutuotantoon. Myös pääkaupunkiseudun kaupunkien mahdollisuus omaan palvelutuotantoon sote-peruspalveluissa säilyy.

Esityksen mukaan kaupungit voivat tuottaa sote-palvelut itse, yhteistoiminnassa tai hankkia ne ostopalveluina ulkopuolisilta. Myös yhteinen sote-alue voisi tuottaa palveluja.

Rahoituksen osalta kaupunginjohtajien ehdotuksen lähtökohta on, että erillisratkaisu tulee toteuttaa neutraalisti muuhun Suomeen nähden.

Valtion aluehallinnon palveluja kaupunkien järjestettäväksi

Ehdotuksen mukaan pääkaupunkiseudun kaupunkien toimivaltaan kuuluvia tehtäviä ei siirretä uudelle maakunnalle. Osa valtion aluehallinnon palveluista resursseineen esitetään siirrettäväksi pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien järjestämis- ja tuottamisvastuulle.

Näitä tehtäviä ovat elinkeino- ja työllisyyspalvelut ja maahanmuuttajien palvelut. Pääkaupunkiseudun yhteistyötä tiivistetään ja tavoitteena on tarjota asukkaille ja yrityksille mahdollisimman yhdenmukaisia palveluja.

Mikäli valtio suhtautuu ehdotukseen myönteisesti, pääkaupunkiseudun kaupungit perustavat tilapäisen, laajapohjaisen luottamushenkilöelimen, johon kaupungit nimeävät jäseniä asukasluvun ja poliittisen edustavuuden mukaan. Yhteinen toimielin päättäisi valtuustoille tehtävästä esityksestä.

Kerava ja Kirkkonummi kutsutaan mukaan erillisratkaisun valmisteluun. Ne päättävät omasta osallistumisestaan.

Jos nyt tehty ehdotus toteutuu, Suomeen tulee 18 itsehallintoalueen eli maakunnan lisäksi pääkaupunkiseudun erityislainsäädäntöalue, jossa sote- ja aluehallinnon uudistus toteutetaan muusta maasta poikkeavalla tavalla.

Kaupunginjohtajien ehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginhallitusten esityslistoilla.

 

Pääkaupunkiseudun erilisratkaisun periaatteet

 

Kaupunginjohtajien kommentteja:

 

Christoffer Masar, Kauniainen:

– Tärkeää on, että saimme yhteisen kannanoton aikaiseksi ja pääsemme käymään jatkoneuvotteluja valtiovallan kanssa. Tärkeä elementti Kauniaisten kannalta on rahoituksen toteuttaminen neutraalisti, eli että sote-ratkaisu ei tuo lisää rasitetta jo nykyisin tiukan tasausjärjestelmän päälle. Oman osamme kansallisesta säästötavoitteesta olemme valmiita kantamaan.

Jukka Mäkelä, Espoo:

– Pääkaupunkiseudulla oleva erityisosaaminen on saatava käyttöön täysimääräisesti, ja tämä esitys mahdollistaa sen. Rahoituksen on oltava neutraali. Erityisesti Espoo ja Vantaa kantavat suuren vastuun kasvun rahoituksesta ja maahanmuuton vastaanottamisesta, eikä tasauksen lisääminen ole mahdollista.

Jussi Pajunen, Helsinki:

– Yksi valtakunnallisen ratkaisun keskeisistä kysymyksistä on, kuinka pystytään vastaamaan pääkaupunkiseudun erityisiin haasteisiin. Olisi merkittävä edistysaskel, jos pääkaupunkiseudun palvelut järjestettäisiin yhteisen sote-toimijan kautta.
Esityksemme on selkeä kokonaisuus, joka huomioi läheisyysperiaatteen sekä kunnallisen itsehallinnon ja kansanvaltaisuuden toteutumisen.

Kari Nenonen, Vantaa:

– Tämä on ennen kaikkea kannanotto kuntaperusteisen järjestelmän puolesta. Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit haluavat ja pystyvät hoitamaan nämä asiat itse ja ovat valmiita ottamaan tuottavuushaasteen vastaan. Tämä koskee paitsi sosiaali- ja terveyspalveluja, myös elinkeino- ja työllisyyspalveluja ja maahanmuuttajien palveluja.

 

Juttua muutettu: Lisätty Christoffer Masarin ja Jukka Mäkelän kommentit 14.20, Jussi Pajusen kommentti 15.00 ja Kari Nenosen kommentti 15.52.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*