Keskusta ja kokoomus menettäisivät alaa SDP:lle, jos vaalit pidettäisiin nyt
Jos kunta- ja aluevaalit pidettäisiin nyt, SDP valtaisi keskustalta ja kokoomukselta useita hyvinvointialueita ja kymmeniä kuntia.
Teksti: Antti Kähkönen Visualisoinnit: Antti Kähkönen & Julius Uusikylä
Oikaisu 9. joulukuuta klo 15.52. Korjattu karttojen väri ja puolueiden kokonaispaikkamäärä uusimman galluptuloksen mukaiseksi.
Kunta- ja aluevaalit ovat jo aivan nurkan takana 13.4.2025, kun taas eduskuntavaaleihin on vielä yli kaksi vuotta aikaa. Koska kunta- ja aluevaaleista ei vielä ole kannatusmittauksia, on relevanttia pyrkiä mallintamaan, miltä vaalitulos näyttäisi uusimpien saatavilla olevien kannatusmittausten valossa. Näistä viimeisimpänä on tänään 5.12. julkaistu Ylen tilaama gallup.
Ylen kannatusmittauksessa kysytään, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Kannatusmittauksen vastaajilla voi olla erilaisia mieltymyksiä kunta- ja aluevaaleissa kuin eduskuntavaaleissa. Vastaus kysymykseen voisi siis olla erilainen, jos kysymys koskisi ensi keväänä pidettäviä vaaleja. Ylen kannatusmittausta voidaan kuitenkin käyttää apuna, kun määritetään puoluekannatuksen muutoksen suuntaa ja voimakkuutta myös kunta- ja aluevaalien osalta.
Mallinnettaessa aluevaalit Ylen uusimman galluptuloksen perusteella eteläisempi Suomi vaihtaisi väriään merkittävästi ja suurin puolue vaihtuisi viidellä hyvinvointialueella. Keskusta menettäisi ykkössijansa Keski-Suomen hyvinvointialueella ja suurimman puolueen paikan valtaisi SDP. Samoin kävisi myös neljällä niistä viidestä eteläisestä hyvinvointialueesta, joilla kokoomus vuoden 2022 aluevaaleissa oli vahvin.
Mikäli aluevaalit pidettäisiin nyt ja viime aluevaalitulosta korjattaisiin eduskuntavaalikannatuksessa tapahtuneilla muutoksilla, ponkaisisi SDP kokoomuksen ja keskustan ohi johtavaksi hyvinvointialuepuolueeksi valtuutettujen määrässä mitattuna.
Mikäli kuntavaalit pidettäisiin nyt ja vuoden 2021 kuntavaalitulosta korjattaisiin eduskuntavaalikannatuksessa Ylen uusimman gallupin mukaan tapahtuneella muutoksella, SDP valtaisi kuntia etenkin kokoomukselta ja keskustalta.
Erityisesti perussuomalaiset ja vihreät menettäisivät valtuutettuja nykyisellä. Keskusta (jolla on paljon valtuutettuja pienissä kunnissa) säilyisi edelleen valtuutettujen määrällä mitattuna johtavana kuntapuolueena. Se olisi ainoana omalla tuhatluvullaan yli kahdella tuhannella valtuutetulla. SDP ohittaisi kokoomuksen toiseksi suurimpana kuntapuolueena.
Näin vaalitulos mallinnettiin
Yle ja HS tilaavat pääsääntöisesti kuukausittain puolueiden eduskuntavaalikannatusta tiedustelevan kannatusmittauksen. Kunta- ja aluevaalien lähestyessä on relevanttia selvittää, millaisista asetelmista puolueet lähtevät vaalikamppailuun ja mitä niiden kannatus tarkoittaisi paikallisesti. Huomioimalla puolueiden kuntavaalien 2021 ja aluevaalien 2022 aikaan vallinnut ja tämän hetken kannatustaso voidaan mallintaa uudelleen kunta- ja aluevaalit, mikäli vaalit pidettäisiin nyt.
Mallinnus rakentuu sen varaan, että alue- ja kuntavaalikannatus seuraa eduskuntavaalikannatuksen kehityksen suuntaan, mutta ei sellaisenaan vastaa eduskuntavaalikannatusta. Jos puolueen kannatus eduskuntavaaligallupissa kasvaa, myös sen kunta- ja aluevaalikannatus kasvaa ja päinvastoin. Mallinnus lähtee siitä, että suhteellinen muutos eduskuntavaalikannatuksessa toteutuisi koko maassa vaalityypistä riippumatta.
Mallinnuksessa korjataan kunkin listan paikallista äänimäärää uusimman gallupin ja vaaleja edeltäneiden kahden eduskuntavaaligallupin keskiarvon välisellä suhteellisella erotuksella. Jokaisen listan äänimäärä kussakin kunnassa ja kullakin hyvinvointialueella määritellään uudelleen, lasketaan vertausluvut ja määritellään siten listojen paikkajakauma. Uudelleen lasketuista äänimääristä saadaan kunkin alueen suurin puolue ja niiden perusteella lasketuista vertausluvuista puolestaan paikkajakauma. Näin saatu mallinnus antaa käsityksen siitä, millaiset kunnan- ja aluevaltuustojen voimasuhteet maassa vallitsisivat, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Mielenkiintoinen galluptutkimuksen tulos, mikä ilmeisesti on tilanne nyt. Hallituspuolueita rasittaa aina hallitusvastuu ja Keskusta saa kritiikkiä soteuudistuksen tuottamista lähipalveluiden kaikkoamisista ja aluesairaaloiden alasajosta.
Kyse on kansalaisten mielikuvista ja mielipiteistä, mitkä kulloinkin myös ohjaavat äänestyskäyttäytymistä. Puolueilla on aikaa vielä eduskuntavaaleihin mennessä muuttaa imagoaan tekojen kautta. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu.