Kuntaorganisaatiot arvioivat omat ja työterveyshuoltojensa valmiudet koko lailla hyviksi. Yhteistyössä on kuitenkin vielä parannettavaa. Käytännössä lähiesimiesten aktiivisuus on ratkaisevaa työkyvyn edistämisessä ja työkyvyttömyyden pitkittymisen ehkäisemisessä.

Kesäkuun alussa voimaan tulevat sairausvakuutus- ja työterveyshuoltolain muutokset edellyttävät työterveyshuollolta ja työnantajalta aktiivista tukea, kun työntekijän työkyvyttömyys alkaa pitkittyä.

30-60-90-malliksi tai 90 päivän säännöksi kutsutun muutoksen tavoitteena on parantaa pitkittyvän työkyvyttömyyden riittävän varhaista havaitsemista ja helpottaa työntekijöiden paluuta työhön sairauspoissaolon jälkeen.

Lähes kaikki kuntatyönantajat olivat jo aiemmin keväällä tietoisia voimaan tulevasta laista. Omia valmiuksia pitkittyvien sairauspoissaolojen tunnistamiseen pidetään melko hyvinä.

Toisaalta esimerkiksi keskikokoisista kunnista ja kuntayhtymistä joka kuudes ei pitänyt organisaationsa tunnistamiskykyä hyvänä.

Työterveyshuollon valmiuksia ja osaamista työntekijöiden jäljellä olevaan työkyvyn arviointiin kuntatyönantajat pitävät hyvinä. Ainoastaan joka kymmenes kuntaorganisaatio suhtautuu kriittisesti työterveyshuoltonsa valmiuksiin.

Yhteistyössä työnantajien ja työterveyshuoltojen välillä on vielä jonkin verran kehitettävää. Kuntatyönantajien mielestä vajaa kolmannes on täysin vakuuttunut yhteistyöstä, jota tarvitaan työntekijän jäljellä olevan työkyvyn hyödyntämiseksi. Vajaa kuudennes kuntaorganisaatioista näki yhteistyön ainakin jossain määrin toimimattomana.

Tulokset ilmenevät Kevan selvityksestä, joka toteutettiin osana laajempaa Työterveyshuoltotutkimusta. Kyselyyn vastasivat kuntien ja kaupunkien sekä kuntayhtymien ja kunnallisten osakeyhtiöiden henkilöstöjohto tai -vastaavat.

Maalis-huhtikuun vaihteessa toteutetun kyselyn vastausprosentti oli 48 prosenttia.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*