Korkein hallinto-oikeus on maaliskuun alussa antamallaan vuosikirjapäätöksellä kumonnut Oulunkaaren kuntayhtymän yhtymähallituksen lokakuussa 2021 tekemän hankintapäätöksen koskien turvapuhelinlaitteiden, niiden lisävarusteiden ja järjestelmän pyörittämiseen tarvittavan palvelun hankintaa ajalle 18.12.2021–24.3.2023 ja kahdelle optiovuodelle. Yhtymähallitus oli päättänyt toteuttaa hankinnan liittymällä KL-Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamaan puitejärjestelyyn, mutta nyt KHO totesi menettelytavan hankintalain vastakkaiseksi.

KL-Kuntahankinnat OY oli kilpailuttanut kyseisen puitejärjestelyn vuonna jo 2014. KHO:n ratkaisussa kiinnitetään huomiota siihen, että Oulunkaaren kuntayhtymää ei ollut tarjouspyynnössä ilmoitettu puitejärjestelyyn sitoutuneeksi tai siitä kiinnostuneeksi hankintayksiköksi. Myöskään kuntayhtymän ennakoitua hankintamäärää ei ollut otettu huomioon puitejärjestelyyn sisältyvien hankintojen määrää arvioitaessa.

-Kun Oulunkaaren kuntayhtymää ja sen mahdollisia hankintoja ei ole otettu huomioon puitejärjestelyn laajuudessa puitejärjestelyä kilpailutettaessa, Oulunkaaren kuntayhtymä ei ole voinut päättää kysymyksessä olevien laitteiden, lisävarusteiden sekä palvelun hankkimisesta liittymällä KL-Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamaan puitejärjestelyyn, KHO:n päätöksessä todetaan.

Asiaa aiemmin käsitellyt markkinaoikeus oli tullut asiaa puntaroidessaan toiseen lopputulokseen ja hyväksynyt puitejärjestelyyn jälkikäteen tapahtuneen liittymisen. Tarjouspyynnössä kun oli vuonna 2014 ilmoitettu, että puitejärjestelyyn voi liittyä myöhemmin mukaan myös muita KL-Kuntahankinnat Oy:n asiakkaita, joita ovat tarjouspyynnön perusteella olleet kaikki Suomen kunnat.

Nyt ylin oikeusaste kumosi markkinaoikeuden ratkaisuun. Normaalisti asia olisi palautettu uudelleen markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mutta ylimääräisen viivästyksen välttämiseksi KHO ratkaisi asian välittömästi.

KHO kumosi Oulunkaaren kuntayhtymän yhtymähallituksen tekemän päätöksen ja kielsi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta, jolle Oulunkaaren kuntayhtymän toiminnan vastuu on siirtynyt, panemasta hankintapäätöstä täytäntöön 50 000 euron sakon uhalla. Hyvinvointialue velvoitettiin maksamaan myös hankintapäätöksestä valittaneen AddSecure Smart Care Oy:n 5000 euron oikeudenkäyntikulut.

Ratkaisu KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*