Kansaneläkelaitos hylkäsi kuntoutuslaitoksessa asuneen asiakkaan toimeentulohakemuksen, mutta kuntayhtymän ei olisi tullut sitä tehdä, kun haettiin täydentävää toimeentulotukea. (Kuva: Ville Miettinen)

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Siun Soten eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valituksen, joka koski alkuvuodesta 2017 tehtyä päätöstä evätä kuntoutuskodissa asuneelta henkilöltä täydentävä toimeentulotuki. Jo aiemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus oli todennut Siun Soten menetelleen asiassa lain vastaisesti.

Toimeentulotukea hakenut henkilö asui kuntoutuskodissa, josta hänen tuli maksaa ateriamaksua 435 euroa sekä tukipalvelu-, hoiva- ja hoitomaksut yhteensä 300,82 euroa. Kela ei myöntänyt hänelle näihin menoihin toimeentulotukea sillä perusteella, että niitä ei oteta huomioon menona perustoimeentulotuessa.

Tämän jälkeen henkilö haki mainittuihin menoihin kuntayhtymältä täydentävää toimeentulotukea. Kuntayhtymä hylkäsi hakemuksen ateriamaksun osalta sillä perusteella, että ateriamenot kuuluvat perusosalla katettaviin kuluihin. Palvelumaksujen osalta hakemus hylättiin sillä perusteella, että asiakkaan on ensisijaisesta haettava palvelumaksun poistamista.

Korkein hallinto-oikeus toteaa tuoreessa ratkaisussaan, että pysyvässä toimeentulotuen tarpeessa olevan henkilön asiakasmaksuja lähtökohtaisesti alennetaan tai maksut poistetaan. Toimeentulotuen tarvetta määriteltäessä otetaan huomioon henkilön kaikki tosiasialliset tulot ja menot. Siun Sote ei ollut poistanut asiakkaalle määrättyä asiakasmaksua. Nämä asiakasmaksut oli otettava huomioon arvioitaessa täydentävän toimeentulotuen tarvetta.

KHO:n ja hallinto-oikeuden ratkaisujen mukaan kuntoutuskodin ateriamaksu ylitti toimeentulotuen perusosaan laskennallisesti sisältyvän ravintomenojen osuuden, joten asiakkaan ruokamenot ovat olleet keskimääräistä suuremmat. Ateriamaksu voitiin näin ollen huomioida täydentävässä toimeentulotuessa sikäli, kuin maksun suuruus johtui asiakkaan erityisistä tarpeista tai olosuhteista.

Sama on tilanne myös tukipalvelu-, hoiva- ja hoitomaksujen kohdalla, mikäli niihin sisältyi asiakkaan erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia menoja.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*