Turun hovioikeus on palauttanut Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin välisen kiistan Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n yhtiöjärjestyksestä takaisin Pirkanmaan käräjäoikeuteen. Hovioikeus toteaa tuoreessa päätöksessään, ettei Kihniön kunnan nostamaa kannetta käsiteltäessä annettu kaikille yhtiön osakkeenomistajille mahdollisuutta lausua mielipidettään käräjäoikeuden käsittelyssä.

Kihniö vaati kanteessaan, että yhtiöjärjestyksen 13 §:n mukainen lunastushintaa koskeva määräys muutettaisiin siten, että osakkeen lunastushintana olisi sen käypä hinta, jonka ostaja ja myyjä ovat keskenään sopineet. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen, sillä oikeuden mukaan osakeyhtiölain 5 luvun 30 §:ssä on säädetty, että yksinomainen valta yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi on yhtiökokouksella.

Käräjäoikeuden päätöksessä Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n on kirjattu ilmoittaneen, että yhtiöllä on niin sanottujen kuntaomistajien lisäksi noin 30 muuta osakkeenomistajaa, joista kaikki eivät ole olleet läsnä asian käsittelyssä yhtiökokouksessa tai muutoin. Hovioikeus päätti antaa myös näille osakkeenomistajille mahdollisuuden tulla kuuluksi asiaksi ja palautti asian käräjäoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

Kihniön ja Virtain välisessä riita-asiassa on kyse siitä, että Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeessa on todettu, ettei osakkeita luovuttaessa lunastushinta ei saa ylittää osakkeiden verotusarvoa. Käytännössä kyseinen lauseke estää sähköosakkeiden myynnin ulkopuolisille käypään hintaan, sillä Virtain kaupunki omistaa sähköyhtiön osakkeista 41,6 prosenttia ja se on pystynyt osakeyhtiölain mukaisessa määrävähemmistön asemassa yksin estämään yhtiöjärjestykseen tehtävät muutokset.

Verohallinto ei enää vahvista osakkeiden verotusarvoja, vaan niiden tilalle ovat tulleet vertailuarvot, joita myös Satakunnan suunnalla käytetään. Toukokuussa 2022 pidetyssä yhtiökokouksessa enemmistö sähköyhtiön osakkaista yritti muuttaa lunastuslauseketta siten, että sähköosakkeita olisi voitu muille omistajille tai ulkopuolisille käypään markkinahintaan, mutta Virtain kaupungin yhtiökokousedustajat kaatoivat tämän hankkeen määrävähemmistön turvin.

Turun hovioikeuden ratkaisun jälkeen asia palaa siis Pirkanmaan käräjäoikeuden käsittelyyn. Asian uuden käsittelyn ajankohta käräjäoikeudessa ei vielä ole selvillä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*