Rovaniemen matkailumarkkinoinnissa on tehty hyvää työtä, mutta KKV:n mukaan hankintalakia ei ole kaikissa käänteissä noudatettu. (Kuva: Rovaniemen kaupunki/Timo Lindholm)

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan Rovaniemen kaupunki on laiminlyönyt hankintalain mukaisen kilpailuttamisvelvoitteen hankkiessaan matkailu- ja markkinointipalveluita. Tammikuussa 2024 kaupunginhallitus päätti matkailu- ja markkinointipalvelujen suorahankinnasta Visit Rovaniemeltä, joka viralliselta nimeltään on Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy.

KKV:n tulkinnan mukaan kyseessä oli hankintalain vastainen suorahankinta ja KKV esittää, että markkinaoikeus määräisi Rovaniemen kaupungille 40 000 euron suuruisen seuraamusmaksun. Tammikuussa 2024 tehdyn palvelusopimuksen mukaisten hankintojen arvo oli yhteensä 760 000 euroa. Jäsenyritykset omistavat yhtiöstä 49 % ja Rovaniemen kaupunki 51 %.

Perustelut eivät purreet

KKV:lle antamassaan vastineessa kaupunki perusteli suorahankintaa sillä, että se perustui toistaiseksi voimassa olevaan yhden toimittajan puitejärjestelyyn, joka oli tehty yhtiön kanssa vuonna 2011. KKV ei kuitenkaan selitykselle lämmennyt, sillä sen tulkinnan kyseisessä sopimuksessa ei ollut sovittu tuolloin voimassa olleen hankintalain mukaisesti puitejärjestelyjen ehdoista, kuten hintojen määräytymisestä ja palvelujen hinnoista. Näin ollen tammikuun 2024 päätöksessä oli kyse itsenäistä hankintasopimuksesta.

Kaupunki vetosi myös siihen, että suorahankinnalle oli olemassa hankintalain mukainen tekninen syy, sillä vain Visit Rovaniemi pystyisi tuottamaan kaupungille kyseiset palvelut. Kaupungin mukaan matkailuelinkeinon kehittäminen alueella vaarantuu, jos palvelut hankitaan toisaalta.

Kaupungin vastauksessa ei kuitenkaan ollut mitään selvitystä siitä, että se olisi ennen suorahankintaa kartoittanut markkinoita ja arvioinut objektiivisesti sitä, onko markkinoilla muita palveluntuottajia, jotka olisivat kyenneet toteuttamaan hankinnan kohteena olleet matkailu- ja markkinointipalvelut.

Päätöksen mahdollisesta seuraamusmaksusta tekee aikanaan markkinaoikeus. Markkinaoikeuden päätöksistä voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Aiheesta enemmän KKV:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*