Koko Suomea koskettava vanhustenviikko lähti liikkeelle Keravalta – teemaviikon aloituksessa psykologi Pirkko Lahti antoi vinkkejä hyvään arkeen
Vanhustenpäivän pääjuhlaa vietettiin sunnuntaina Keuda-talon Kerava-salissa. Kuva: Jouni Lampinen
Mikä auttaa meitä selviytymään isojen muutosten keskellä?
Tätä kysymystä pohti psykologi Pirkko Lahti puheessaan Vanhustyön keskusliiton vanhustenpäivän pääjuhlassa sunnuntaina Keravalla. Hänellä oli myös ajatus siitä, mikä voi auttaa selviytymään muutosten pyörteissä.
– Paras asia on silloin ehdottomasti arki, turvallisuus. Se, että päivästä toiseen elämme hyvin samankaltaista elämää.
Maailma muuttuu jatkuvasti ympärillämme ja siksikin on hyvä, jos aamupalan syömisestä ja television katselusta lähtien voi noudattaa tiettyjä rutiineja.
– Toistuvuus tuo turvallisuutta .
Pirkko Lahti oli juhlapuhujana tapahtumassa, joka toimi hänen mukaansa esimerkkinä arkea rikastuttavasta poikkeuksesta. Vastaavia esimerkkejä riittääkin tällä viikolla, sillä tänään maanantaina alkaa vanhustenviikko, jonka aikana eri tahot järjestävät tapahtuma ympäri Suomea.
Ei pelkkä menoerä
Onnellisuudesta on tehty tutkimuksia, mutta onnellisuutta ei sellaisenaan ole olemassa, Pirkko Lahti jatkoi.
– Meillä on paljon hyviä hetkiä. Hyvä mieli on hyviä hetkiä. Opetelkaa keräämään hyviä hetkiä. Sellaisia tunnelmia, joissa on oikein mukava olla. Se voi tulla siitä, että lapsenlapset tulevat käymään. Se voi tulla siitä, että aurinko paistaa.
– Näitä meidän kannattaa kerätä. Hyvä mieli on sellainen, jota voimme tavoitella, mutta hyvää mieltä ei voi olla sataprosenttisesti.
Psykologi Pirkko Lahti huomautti, että juhlapäivänä vanhuksista puhutaan aika kauniisti.
Useammin vanhukset saavat kuulla olevansa menoerä kunnan budjetissa, hyvinvointialueen budjetissa ja valtion budjetissa, hän lisäsi.
– Emme ole pelkkä menoerä, meitä tarvitaan ja me maksamme kaikista palveluista.
Lahti kannusti ikäihmisiä ajattelemaan, että he ovat myös tuottavia valtion budjetin kannalta.
Huumoria unohtamatta
Ylipäätään Lahti painotti, että oma asenne vaikuttaa siihen, onko hyvä mieli vai ei.
Hän antoi vinkkejä, mitä kaikilla kannattaa olla.
– Hyvä, että on jotakin tekemistä, jotakin toivomista, ja jotakin rakastettavaa.
Tulevaisuuden suunnitelmia kannattaa olla. Huumoriakin on hyvä olla ja luottamusta siihen, että osaa ratkaista asioita, Pirkko Lahti neuvoi.
Tilaisuus osoittaa arvostusta
Kerava viettää 100-vuotisjuhlavuottaan. Ja juuri kyseisen juhlavuoden kunniaksi Vanhustyön keskusliiton organisoima vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidettiin sunnuntaina Keravalla.
– Vanhustenviikon teemana on hyvä arki, hyvä mieli. Teemaan kiteytyy, mitä toivomme kaikki läheisillemme kuin itsellemmekin, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu sanoi tervehdyspuheessaan.
– Vanhustenviikko tarjoaa erityisen tilaisuuden osoittaa arvostusta teille ikääntyneille, jotka olette osallistuneet monin eri tavoin kaupunkimme, yhteiskuntamme ja rakkaan isänmaamme rakentamiseen.
Iäkkäät pääosaan
Vanhustenpäivällä on pitkät perinteet ja sitä vietetään jo 71. kerran. Vanhustenpäivä aloittaa vanhustenviikon, jota on puolestaan vietetty vuodesta 1971 lähtien. Vanhustenviikko on yksi Suomen vanhimpia teemaviikkoja.
Vanhustenviikon teemalla Hyvä arki, hyvä mieli Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia, yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään ikääntyneille ihmisille tapahtumia ja toimintaa, joissa iäkkäät itse ovat pääosassa.
Vanhustyön keskusliitolla on myös juhlavuosi, kun liitto täyttää 75 vuotta.
DJ Börjen tahteja sisältävä Retrodisko koittaa tiistaina Pentinkulma-salissa, selviää Keravan kaupunginkirjaston esiin laittamasta julisteesta.
Lue myös: