Tutkimuksen teki KAKS:lle TNS Gallup Oy.

Tutkimusta varten haastateltiin 1 155 henkilöä 15-74 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Ahvenanmaalaisia ei otettu mukaan.

Valtiovallan pakkotoimenpiteet liitosten tekemiseksi hyväksyi 36 prosenttia vastaajista. Peräti 48 prosenttia kuitenkin vastusti pakkoliitoksia. 15 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Vastaajista miehet (42%) olivat selvästi naisia (30%) myöntyväisempiä pakkoliitoksiin.

Myönteisimmin pakkoon suhtautuvat kokoomuksen (54%) ja demareiden (53%) kannattajat sekä ammattijärjestöihin kuuluvista akavalaiset (53%). Alueellisesti eniten ymmärrystä pakkotoimenpiteille on pääkaupunkiseudulla (49%) ja Uudellamaalla (45%) asuvilla.

Kielteisimmin pakkoliitoksiin suhtautuvat keskustalaiset (72%) ja perussuomalaiset (59%) sekä SAK:n jäsenet (54%). Maantieteellisesti vastustus on suurinta Etelä-Suomessa (54%) ja Pohjois-Suomessa (53%).

Pakkoliitoksen hyväksyntä on hieman suurempaa kuin kuntaliitoksen kannatus. Ero selittyy sillä, että pieni osa kuntaliitoksen vastustajista voisi ”pitkin hampain” olosuhteista johtuen hyväksyä tai sietää pakkotoimet. Näin tapahtuu etenkin hallituspuolueiden kannattajien keskuudessa.

Väite, johon vastaajat ottivat kantaa, oli ”Hyväksyn valtiovallan pakkotoimenpiteet kuntaliitoksen aikaansaamiseksi, vaikka ne kohdistuisivat kotikuntaani”.

Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*