Konservatiiviehdokas Keith Pierin vaalimainontaa Hope End Wardin alueella Herefordshiressa. Valtuustopaikan vei vihreiden ehdokas. (Kuva: Markku Mölläri)

Hallitseva konservatiivipuolue kärsi selvän tappion Britannian paikallisvaaleissa 4. toukokuuta. Jaossa oli hieman yli 8000 valtuustopaikkaa 230 valtuustoon, ja konservatiivit menettivät yli 1000 paikkaa.

Oppositiossa oleva työväenpuolue kiirehti ilmoittautumaan vaalivoittajaksi, mutta myös liberaalidemokraatit ja vihreät saavuttivat runsaasti uusia valtuustopaikkoja. Britannian vihreille vaalit olivat historialliset, sillä puolue saavutti ensimmäistä kertaa yksinkertaisen enemmistön valtuustoon. Tämän tapahtui Mid Suffolkin alueella, joka sijaitsee noin 150 kilometriä Lontoosta koilliseen.

Skotlannissa ja Walesissa vaaleja ei pidetty, eikä myöskään kaikilla alueilla Englannissa. Osaan valtuustoista valittiin kaikki valtuutetut, osaan vaihtui vain kolmannes valtuutetuista.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun konservatiivipuolueen johdatti vaaleihin viime lokakuusta saakka pääministerinä toiminut Rishi Sunak. Vaikka konservatiivit kärsivät selvän tappion, vaalitulos ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

-Monilla alueilla tyytymättömyys konservatiiveihin kanavoitui liberaalidemokraattien ja myös vihreiden kautta. Lisäksi Britannian paikallispolitiikassa on monia todellisuuksia, on esimerkiksi syvän maaseudun alueita, joilla työväenpuolueella ei ole mitään asemaa. Näissäkin vaaleissa oli valtuustoja, joissa konservatiivit palasivat valtaan menetettyään sen viime vaaleissa liberaalidemokraateille, kertoo eurooppalaisen alue- ja paikallishallinnon kehitystä seuraava valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Markku Mölläri.

-Näin ollen ei ole ollenkaan varmaa, että työväenpuolue marssii valtaan seuraavissa parlamenttivaaleissa. Konservatiivit varmaankin joutuvat väistymään, mutta voi hyvin olla, että työväenpuolue ei pysty yksin muodostamaan hallitusta, vaan se joutuu turvautumaan yhteistyöhön liberaalidemokraattien kanssa, Mölläri sanoo.

Brexit-keskustelu jäi taustalle

Möllärin mukaan brexit-ratkaisu ei enää juurikaan vaikuttanut paikallisvaaleissa.

-Tai jos vaikutti, niin molempia valtapuolueita heikentävästi. Brexitiin liittyvä päätöksenteko on vähentänyt kansalaisten luottamusta sekä konservatiiveihin että työväenpuolueeseen.

Paikallisvaalien vaalikamppailu jäi Britannian valtajulkisuudessa täysin kuningas Charles III:n kruunajaisten varjoon. Yleensäkään paikallisvaalit eivät kiinnosta brittiäänestäjiä samassa mitassa kuin parlamenttivaalit, ja äänestysprosentit jäävät yleisesti alle 40:n.

-Ja olinkohan minä ainoa suomalainen, joka oli kiinnostuneempi Britannian paikallisvaaleista kuin kruunajaisista? pohtii Mölläri, joka seurasi vaalikampanjointia vaaleja edeltäneellä viikolla lomamatkallaan Malvern Hillsin alueella lähellä Walesin rajaa.

Toukokuun vaalit olivat ensimmäiset, joissa brittiäänestäjien piti tunnistautua äänestyspaikalla kuvallista henkilökorttia näyttämällä. Se aiheutti paljon sekaannuksia.

-Ihan vakavaakin kritiikkiä esitettiin, että kaikille äänestäjille kuvallisen henkilökortin hankkiminen ei ole elinkustannusten nousun takia ihan pikkujuttu, Mölläri sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*