Nollakorkojen aika on takana ja korkokulujen kasvu näkyy vuokran korotuksina eri puolilla Suomea. (Kuva: Pekka Moliis)

Kuntien ja kaupunkien omistamien vuokrataloyhtiöiden vuokrankorotukset vaihtelevat suuresti eri puolilla maata. Alkusyksystä otsikoihin nousi ja kauhistelua aiheutti Helsingin kaupungin asuntojen eli Hekan ilmoitus korottaa vuokria ensi vuoden alussa keskimäärin 12 prosenttia.

Korot, energia ja työn hinta ovat syitä, joita eri vuokrataloyhtiöistä kerrotaan perusteeksi vuokrien nousulle. Vuokrataloyhtiöillä on tyypillisesti paljon velkaa, sillä uuden asuntokannan rakentaminen ja vanhan peruskorjaaminen nykypäivän vaatimuksiin maksavat.

Vaikka yhtiön ovat lainasalkkujaan suojanneet korkokatoilla, niin korkomenot vuonna 2023 ovat tyystin toista luokkaa, kuin nollakoron vuosina. Tämä on saanut monet yhtiöt lykkäämään suunniteltua peruskorjauksia tuleviin vuosiin ja etsimään erilaisia säästö- ja tehostamiskeinoja.

Kajaanissa maltillista

Kajaanin Pietari Oy on Kajaanin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö, jossa on lähdetty pontevasti etsimään uusia toimintamalleja toiminnan kehittämiseen. Säästöjä on etsitty muun muassa ottamalla kiinteistönhoitoa yhtiön omalle vastuulle.

-Korotukset vaihtelevat kohteittain, mutta puhutaan noin 20 sentin korotuksista per neliö, joka tarkoittaa keskiarvosta laskettuna noin kahta prosenttia. Puhutaan hyvin maltillisista korotuksista, toimitusjohtaja Ismo Kukkonen kertoo.

-Kun sähkön hinta nousee, polttoaineen hinta nousee ja elämisen hinta nousee, niin haluamme pitää asumisen kustannuksiin liittyvät korotukset maltillisina. Kun pystymme pitämään vuokrat maltillisina ja ennustettavina, niin sillä on vaikutusta meidän kokonaiskäyttöasteeseen ja sitä kautta yhtiön talouteen, Kukkonen jatkaa.

Korot kurittavat

Kotkan Asuntojen keskimääräinen korotus vuokriin on ensi vuodelle 6,4 %. Korkeimmillaan vuokrankorotus on peruskorjatussa kohteessa, jossa vuokralaisen on maksettava jatkossa vuokraa vajaat 10 prosenttia aiempaa enemmän. Korotusten jälkeen asuntokannan keskivuokra on noin 11,5 €/m2.

Ison korotuksen takana on korkokulujen ja ylläpitokustannusten kasvu. Esimerkiksi yhtiön korkomenot ovat ensi vuonna kolminkertaiset vuoteen 2022 mennessä. Kotkassa etsitään säästöjä kiinteistöjen korjausohjelmien supistamisesta.

-Ennusteen mukaan Kotkan Asunnot Oy:n korkokulut tulevat vuonna 2024 olemaan lähes kolminkertaiset vuoden 2022 toteutumaan verrattuna. Kohoavat kustannukset voidaan kattaa vain korkeammilla vuokrilla ja toiminnan säästöillä. Säästötoimenpiteinä Kotkan Asunnot supistaa korjausohjelmaansa. Lisäksi joitakin suunniteltuja hankkeita siirretään myöhemmäksi, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Juha Tiitta.

-Kaikkien kohteiden korjauksiin käytämme vuosittain vähän yli 7 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle meidän investointibudjetti on 2,5 miljoonaa euroa, kun se keskimäärin on ollut kolme miljoonaa, Tiitta jatkaa.

Ukrainan sota on aiheuttanut osaltaan energian ja rakennustarvikkeiden hintojen nousua, mutta myös positiivista vaikutusta sillä on voinut kuntien ja kaupunkien omistamien vuokrataloyhtiöiden toimintaan.

-Meidän asuntojen käyttöaste on 95 prosenttia, joten se on kohtuullisen hyvällä tasolla. Siinä näkyy jonkin verran sotaa paenneiden ukrainalaisten vaikutus, sillä heitä asuu meillä vuokralla, Juha Tiitta kertoo.

Tarkan euron aikaa

Porin Yh-Asunnot Oy:ssä vuokrat nousevat ensi vuonna keskimäärin neljä prosenttia. Ja Satakunnassakin on raha tiukassa tutuista syistä. Korotuspaineita kasvattavat korkojen nousu, kiinteistöhoidon kustannusten nousu ja kaukolämmön hinta.

-Korkojen nousu ja kiinteistöhoidon kustannusten yleinen nousu sekä muun muassa kaukolämmön hinnankorotus ja jätehuollon kallistuminen, toimitusjohtaja Jouni Lampinen viestittää.

Kuopiossa Niiralan kulman asukkainen keskivuokra nousee vuodenvaihteessa tämän vuoden tasosta 3,44 % ilman Koti kuntoon- ja osa-, uudis- tai peruskorjauskohteita. Syyt savolaisten vuokrankorotuksiin ovat tuttuja.

-Vuokrien nousu johtuu yleisestä kustannustason noususta kaikissa kuluryhmissä, erityisesti toki rahoituskulujen nousu korostuu. Myös tyhjien asuntojen saamatta jääneiden vuokrien määrän on ennakoitu kasvavan jossain määrin, hallintojohtaja Raija Junnila viestittää.

Seinäjoella mennään Kuopion kanssa suurin piirtein samalla tasolla. Sevas Kodit Oy:n vuokrat nousevat keskimäärin kolme prosenttia. Opiskelija-asunnoissa korotukset ovat jonkin verran suuremmat, sillä vuokriin sisältyy myös lämpö ja vesi.  Suurimmat selittävät tekijät vuokrapaineisiin on lakeuksillakin energian hinta ja korkotason nousu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*