Kaupungintalon meno ei kaikkia kuntapäättäjiä Kotkassa miellytä. Työterveys-yhtiön myynti pidettiin pitkään pienen piirin tiedossa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kotkan kaupungin kokonaan omistama Kymijoen Työterveys Oy on saamassa uuden isännän. Ilman soraääniä ei kaupanteko kuitenkaan onnistu, sillä myyntineuvotteluista tiesi vain pieni piiri Kotkan päättäjistä.

-Kun yhtiön myyntiä lähdettiin valmistelemaan, niin arvioimme, että jos asia tulee julkiseksi, niin yrityksen henkilökunta lähtee muualle töihin. Halusimme varmistaa, että ei tule turhaa levottomuutta henkilöstön keskuuteen. Ja kun vastapuolena oli isoja pörssiyhtiöitä, niin senkin takia asiaa valmisteltiin salassa, vs. kaupunginjohtaja Jorma Haapanen kertoo.

Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan esittää kaupunginvaltuustolle, että osakeyhtiön koko osakekanta myydään Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Kauppa on esillä valtuustossa tammikuun lopulla. Kauppahinta on noin 8 miljoonaa euroa. Tarjoukset pöydällä oli myös Mehiläiseltä ja Terveystalolta.

-Olemme tyytyväisiä, että kaupan valmistelu pysyi näin pitkään salassa. Keskeiset kotkalaiset poliitikot kyllä tiesivät asian etenemisestä. Ymmärrän kyllä sen, että tietyt päättäjät kritisoivat menettelyä, Haapanen arvioi.

Kymijoen Työterveys Oy:lla on noin 23 000 henkilöasiakasta, jotka ovat pääosin alueen julkisen sektorin toimijoiden palveluksessa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli vajaat 10 miljoonaa euroa ja siinä työskentelee 90 henkilöä.

Valmistelulle kritiikkiä

Valtuustolle tehtävä esitys syntyi kahden äänestyksen jälkeen äänin 10-3, kun hallituksen perussuomalaiset ja vasemmistoliiton edustajat vastustivat kauppaa tai oikeammin kaupan valmistelua. Poliittisten ryhmien puheenjohtajille asiasta kerrottiin sunnuntai-iltana pidetyssä kokouksessa ja kokousasiakirjat hallituksen jäsenille tulivat maanantaina aamupäivällä.

-En ole myymistä vastaan, vaan kaupan huonoa valmistelua vastaan. Kaupungin palvelujohtaja oli valinnut tarkkaan ne tahot, joiden kanssa asiasta oli etukäteen keskustelu, kaupunginhallituksen jäsen Olli Kekkonen (ps.) kertoo.

Kekkosen mukaan poliittisista ryhmistä oli ringin ulkopuolelle jätetty perussuomalaisten lisäksi täysin myös vasemmistoliitto, keskusta ja kristillisdemokraatit. Pihlajalinnan tarjoamaa 8 miljoonan euron kauppahintaa Kekkonen pitää riittävän hyvänä.

-Ihan selvä epäluottamuslausehan tämä oli meitä kohtaan. Todennäköisesti me perussuomalaiset olemme kuitenkin sitten valtuustossa kaupan kannalla, sillä aika hyvä kauppahan tässä on kyseessä. Kaupan valmistelu ei vain ollut hyvää toimintaa. Se kertoo paljon tästä paikallisesta päätöksentekokulttuurista. Toivottavasti tilanne muuttuu uuden kaupunginjohtajan myötä, Kekkonen toivoo.

Hallintokantelu harkinnassa

Kaupunginhallituksen jäsen Joona Mielonen (vas.) oli yksi niistä hallituksen jäsenistä, joka olisi palauttanut asian uudelleen valmisteltavaksi.

-Vakavasti harkitsen hallintokantelun tekemistä. Saa nyt nähdä, viitsiikö siihen rumbaan lähteä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Kotkassa isoja asioita valmistellaan tähän malliin. Minusta tässä tulisi pohtia, onko tässä menettelytavassa ollut jotain ongelmaa, Mielonen mietiskelee.

Vaikka työterveyshuoltoyhtiön kauppaa oli valmisteltu jo pidempään, niin tieto kaupungin omaisuuden myynnistä oli todella pienen piirin tiedossa.

-Ei muidenkaan puolueiden rivivaltuutetut tästä asiasta tienneet mitään. Ainoastaan vihreiden, demarien ja kokoomuksen ryhmänjohtajat sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja olivat tietoisia asiasta. Ja heidätkin oli velvoitettu pysymään asiasta vaiti salassapitosopimusten turvin. Kysyinkin kokouksessa, että mihin julkisuuslain pykälään tällainen valmistelutapa liittyy. Ei kai se ole mikään liikesalaisuus, jos kaupunki myy omistamaansa omaisuutta, Mielonen ihmettelee.

Myyntitulot alijäämiin

Kymijoen Työterveys Oy aloitti toimintansa osakeyhtiömuodossa vuoden 2017 alussa. Sitä ennen se oli kunnallinen liikelaitos. Yhtiön myymistä valmistelleiden tahojen mielestä sote- ja maakuntauudistus olisi voinut tulevaisuudessa tehdä yhtiöstä arvottoman. Näin ollen oli parasta päästä liiketoiminnasta eroon ja ottaa kaupasta tulevat rahat Kotkan kaupungin alijäämien kattamiseen.

-Kaupan tuloksena Kymijoen Työterveys Oy pääsee mukaan sellaiseen kokonaisuuteen, jonka ydinosaamista on työterveystoiminta ja sen kehittäminen. Nykyisellään yhtiöllä ei ole edellytyksiä kehittää toimintaansa työterveysliiketoimintana, vaikka yhtiö on alallaan Kymenlaakson suurin toimija, kertoo Kotkan vs. kaupunginjohtaja Jorma Haapanen.

Kaupan yhteydessä henkilöstö siirtyy yrityksen uuden omistajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Kotkassa, Kouvolassa, Haminassa, Miehikkälässä sekä Virolahdella.

EDIT 16.1.2018 klo 14.40: Lisätty jutun alkuun vs. kaupunginjohtaja Jorma Haapasen perustelut kaupan salaisesta valmistelusta.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. lainaus:”-Kun yhtiön myyntiä lähdettiin valmistelemaan, niin arvioimme, että jos asia tulee julkiseksi, niin yrityksen henkilökunta lähtee muualle töihin. Halusimme varmistaa, että ei tule turhaa levottomuutta henkilöstön keskuuteen. Ja kun vastapuolena oli isoja pörssiyhtiöitä, niin senkin takia asiaa valmisteltiin salassa.
    -Olemme tyytyväisiä, että kaupan valmistelu pysyi näin pitkään salassa. Keskeiset kotkalaiset poliitikot kyllä tiesivät asian etenemisestä.”
    Kylläpä on inhottavaa kuulla tällaisesta pikku piirin politikoinnista. Kun Jämsä muutama vuosi sitten kokonaisulkoisti sotepalvelunsa samaiselle pörssiyhtiölle, minä valtuutettuna taivastelin poliitikkojen täydellistä antautumista lobbaukselle. Ystäväni puolestaan tiivisti asian näin: ”Hurmaa ensin joku kärkipoliitikko, joka ei taloudesta mitään ymmärrä, ohita talousjohtaja ja näin kätevästi hommat hoituu.” Ehkä siinä vielä oli jotain tiedonkulustakin. Ei ihme jos kansa turhautuu päättäjiinsä. Miljoonien eurojen verorahoista on kyse.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*