Muutama koulu on jo joutunut etäopetukseen toviksi siirtymään.

Lähiopetuksen turvaaminen on alkaneen kouluvuoden ykkösjuttu. Kouluvuotta on takana nyt viikon verran, ja eri puolilla maata on jo koululuokkia karanteenissa ja kokonaisia kouluja jouduttu siirtämään etäopetuksen piiriin.

Ylivieskassa tartuntatautiviranomainen päätti maanantaina Kaisaniemen yläkoulun tilojen sulkemisesta ja Rannan koulun 6. luokan karanteeniin asettamisesta. Lisäksi noin 300 oppilaan lukio on siirtynyt etäopetukseen. Oppilaille tämä tiesi siirtymistä viime kouluvuodesta niin tuttuihin opiskelumalleihin. Tavoitteena on kuitenkin aloittaa normaali koulutyö jälleen ensi viikolla.

-Tartuntoja ja altistumisia oli nuorten ja henkilökunnan keskuudessa jo niin paljon, että altistumisten ja tartuntaketjujen selvittäminen kävi haastavaksi. Rajoituspäätökset tehtiin vähän etukenossa tilanteeseen nähden ja toivomme, että tämän viikon aikana saadaan tilanne hallintaa, toivoo Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto.

Ylivieska ei ole kuulunut korona-aikana pahimpiin tautipesäkkeisiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tämä on varmaan pahin tilanne, mitä meillä on korona-aikana ollut. Meillä on täällä tartuntojen suhteen pitkiä rauhallisia jaksoja ja sitten näitä yhtäkkiä esiin tulevia ryppäitä, Sorvisto kertoo.

Koronaa Kontinjoella

Kainuussa viime aikojen koronatapaukset ovat keskittyneet erityisesti Kajaaniin, mutta on koronatapauksia löytynyt muualtakin. Toistaiseksi on kuitenkin selvitty yksittäisten henkilöiden tai altistuneiden luokkien asettamisella karanteeniin, mutta Sotkamon Kontionjoen koululla tapahtuneen laajan altistumisen johdosta koulu on siirtynyt etäopetukseen ensi viikon perjantaihin saakka.

-Etäopetus on jo alkanut. Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne kunnassa, että kaikilla koululaisilla kolmannesta eteenpäin on oma päätelaite. Lisäksi henkilökuntaa on jo pitkään koulutettu tietotekniikan suhteen. Tällaisissa poikkeustilanteissa sitä osaamista voidaan hyödyntää, Sotkamon kunnan kasvatusjohtaja Ville Manninen toteaa.

Karanteeniin sulkeman Kontinjoen koulun altistuminen on laajin Sotkamossa tänä syksynä tapahtuneista ”koulutartunnoista”. Koulun kaikki noin 50 koululaista ja valtaosa henkilökunnasta asetettiin karanteeniin.

-Meillä on jo aiemmin ollut yksittäisiä oppilaita karanteenissa, mutta ne altistumiset ovat tapahtuneet koulun ulkopuolella, Manninen kertoo.

Henkilökuntaa uhkailtu oikeudella

Eri puolilla Suomea on käynnistynyt vauhdilla 12-15 nuorten rokotukset. Iso osa kunnista ja kaupungeista on hoitanut rokotuksia koulutyön yhdessä. Koronarokotuksiin kriittisesti suhtautuvat kansalaiset ovat pyrkineet vaikuttamaan suorilla kontakteilla lapsiin ja nuoriin, etteivät nämä rokotusta ottaisi. Useammalta paikkakunnalta on uutisoitu tapauksia, joissa lapsille on pyritty jakamaan rokotusvastaista materiaalia.

Oman osansa rokotuksia vastustavien henkilöiden toimista on saanut ottaa vastaan myös terveydenhuollon henkilöstö. Rovaniemen kaupunki tiedotti tänään, kuinka rokotuksiin kriittisesti suhtautuvat tahot ovat lähestyneet Rovaniemen kaupungin terveydenhuollon työntekijöitä nuorten koronarokotuksista.

-Viesteissä on kyseenalaistettu ne lait ja velvollisuudet, jotka velvoittavat kuntia järjestämään koronarokotukset myös nuorille. Viesteissä väitetään muun muassa, että rokotuksia toteuttavat työntekijät voidaan haastaa oikeuteen alaikäisten rokottamisesta ilman molempien vanhempien suostumusta. Lisäksi viesteissä on kyseenalaistettu alaikäisten nuorten oikeus päättää rokotuksistaan itse, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*