KT: Hoitajamitoituksen ja hoitotakuun kustannukset uhkaavat karata käsistä, sillä työvoimaa ei ole saatavilla
Osaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, joten sote-alan työnantajat joutuvat siirtämään henkilöstöä tehtävistä toiseen ja käyttämään kallista vuokrahenkilöstöä. (Kuva: Eksote)
Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen ja perusterveydenhuollon hoitotakuun kustannukset uhkaavat kasvaa merkittävästi sote-alan työvoimapulan vuoksi, varoittaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
Todellinen hinta uudistuksille voi kohota KT:n mukaan hyvinkin yli puolen miljardin. Osaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla, joten työnantajat joutuvat siirtämään henkilöstöä tehtävistä toiseen ja käyttämään kallista vuokrahenkilöstöä.
– Tarkkaa hintalappua on vaikea arvioida, sillä ostopalvelujen tarve ja hinta vaihtelevat eri alueilla. Mittakaavaa voi hakea siitä, että vuokralääkärien kustannukset ovat jopa 2–4-kertaiset virkatyösuhteiseen lääkäriin verrattuna. Myös hoitajien vuokratyö on kasvava ilmiö, pääekonomisti Juho Ruskoaho kertoo KT:n tiedotteessa.
KT:n tutkimusjohtajan Mika Juutisen mukaan säätytalolla on paikka arvioida mitoitusten kiristyksiä ja säädettyjä velvoitteita, koska uutta henkilöstöä sääntelyn täyttämiseen ei ole palkattavissa.
-Ainakaan yhtään uutta tehtävää, mitoitusta tai kiristystä ei tarvita tällä hallituskaudella kuntiin eikä hyvinvointialueille. Myös koulutusmääriä ja työperäistä maahanmuuttoa pula-aloille tulisi ripeästi lisätä, Juutinen sanoo.
KT:n mukaan uudistusten alkuperäiset vaikutusarviot on tehty oletuksilla, että osaavaa työvoimaa olisi saatavissa kaikkialle Suomeen keskimääräisillä kustannuksilla. Vaalien alla VM:n meno- ja rakennekartoituksessa arvioitiin, että vanhustenhuollon henkilömitoitus kasvattaa vuotuisia kustannuksia 240 miljoonalla ja perusterveydenhuollon hoitotakuu 130 miljoonalla. KT toteaa, että VM:n arviota voidaan pitää minimitasona.
KT vaatiikin hallitusneuvottelijoita lisäämään koulutuspaikkoja erityisesti pahimmille pula-aloille. Esimerkiksi sosiaalityön ja lääketieteen aloituspaikkoja yliopistoissa on viime vuosina heiluteltu edestakaisin.
-Koulutuksen lisääminen on erinomaista talouspolitiikkaa. Se säästää merkittäviä summia, sillä kun henkilöstöä voidaan palkata keskimääräisillä palkkakustannuksilla kalliiden vuokrapalvelujen sijaan. Lisäksi työttömyys vähenee, verotulot kasvavat ja kansalaiset saavat tarvitsemiaan palveluita ajoissa, Ruskoaho sanoo.