Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni pitää Meri-Lapin päätöstä lähteä kimppaan Mehiläisen kanssa näpäytyksenä hallituksen suuntaan. (Kuva: Kunta-TV)

Enemmistö Meri-Lapin neljän kunnan keskustalaisvaltuutetuista äänesti Mehiläisen kanssa perustettavan yhteisyrityksen puolesta. Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni oli kielteisellä kannalla, mutta se ei hanketta pysäyttänyt.

-Kyllä tämä oli signaali ja näpäytys hallituksen suuntaan siitä, että maakunnille tulee antaa riittävästi pelivaraa, kun sote-palveluja järjestetään. Suomi on laaja maa ja siitä huolimatta meillä on asetusten tasolla hyvin tarkkaan rajattu synnytysten ja erilaisten leikkausten määriä, Kulmuni pohtii.

Yhteisyrityksen perustaminen ja siihen liittyvä kilpailutus oli monen Meri-Lapin päättäjän mielestä alkuvaiheessa vain neuvottelutaktinen persekortti sote-kuvioiden sököpöydässä. Yhteisyrityskorttia vilauteltiin, mutta sen käyttöön ei alkuvaiheessa uskottu tarvetta olevan.

-Alkujaan se otettiin neuvottelutaktisena keinona esiin, kun edistystä neuvotteluissa ei Lapin sairaanhoitopiirin kanssa tullut. Siitä tulikin sitten konkreettinen keino hoitaa palvelut tulevaisuudessa ja siihen ratkaisuun enemmistö kuntapäättäjistä tarttui.

-Lopputulos oli ounasteltavissa jo siinä vaiheessa, kun Mehiläinen voitti kilpailutuksen. Osa olisi halunnut odottaa selvitysmiesten esitystä, mutta asiat menivät nyt näin, Katri Kulmuni huokaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ihan näin .Kun julkinen ei kykene asioita hoitaan niin tulee taho joka ne hoitaa. Elkää enää miniteriössä menkö sorkkimaan asiaa. Ei kukaan juuri tänään lähde istumaan julkisen terveydenhuollon ovien taakse jos homma ei pelaa. Tämän surkeammin ei julkisella puolella asioita enää voida hoitaa kun nyt hoidetaan.Olkoonpa uusi järjestelmä kuinka huono tahansa niin se ei niin huono voi olla etteikö se nykyistä surkeaa järjestelmää parempi olisi ja siksi Kemi-Torniokin tekivät tämän päätöksen.Laittakaa kiireesti sote toimiin kota ei ole julksita terveydenhoitoa olemassakaan tässä maassa. jos vielä jammaatta niin ei tarvita maakuntakaan.Kilpailutuksen voi hoitaa nykyiset esim.kuntahankinnat jatkossa.. eli kuka milloinkin hoitaa terveyspalvelut missäkin puolella suomea. Siihen ei maakuntahallintoa kohta tarvita.

  2. Kyllä se on sillä lailla että eteläsuomessa tehty päätös yhdestä toimijasta koko lapin läänissä, joka on puolet Suomesta. Se on kohtuuton pitkien välimatkojen takia. Ihmismäärä ei saa olla kriteerinä lapissa. Tänne pitää saada erikoisehdoin samalla maantieteellisellä mittakaavalla kuin eteläsuomessa maakunnat, Etelässä on 17 maakuntaa ja pohjoisessa joka on puoli Suomea on vain yksi. Eli lappiin pitää tehdä useampi maakuntahallinto jotka saavat valtiolta kompensaationa RAHAA maakunnan soten pyörittämiseen. Muutoin tulee niin eriarvoinen tästä lapista, muuhun maahan verrattuna. Sairas lapin ihminen kuolee pitkien sairaalamatkojen takia, lapset syntyy takseihin ja terveys vaarantuu, niin lapsella kuin äidilläkin. Tällä nyt ajetulla systeemillä ei ole tulevaisuutta, siitä osoituksena Kemin, Simon,Keminmaan ja Tornion alueen asukkaiden huoli terveydestä ON AIHEELLINEN. Hyvä kun jotkut kunnat ajattelevat omia kansalaisiaan, sitä ei tee edes oman maakunnan kansanedustajat

  3. Koko Sote-uudistus alkaa muistuttaa Seitsämän veljesten taloa. Vetää kaikista ovista. Kuka enää uskoo maan hallituksen alkuperäiseen tavoitteeseen: kustannusten kasvun hillinnästä 3 miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä