Väkivaltainen radikalisoituminen tarkoittaa prosessia, jonka edetessä väkivalta alkaa näyttäytyä henkilölle hyväksyttävänä keinona aatemaailman mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Netin kautta moni voi löytää tukea myös väärille urille lähteneille ajatuksille. Kuva: Pixabay

Valtioneuvosto antoi torstaina periaatepäätöksen toimenpideohjelmasta, jolla ennaltaehkäistään ja torjutaan väkivaltaista radikalisoitumista ja väkivaltaista ääriajattelua.

Toimenpideohjelman päivittämisestä on linjattu hallitusohjelmassa, sisäministeriö tiedottaa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta kohdistuvat kaikkiin väkivaltaisen ääriajattelun muotoihin. Tällainen torjunta on tärkeä osa terrorismin torjuntaa.

Toimenpideohjelmassa on kaikkiaan 43 toimenpidettä, jotka on jaoteltu kansallisen tason toimintaan, alueellisen ja paikallisen tason toimintaan sekä yksilötason työskentelyyn.

Laajan yhteistyön tavoitteena on ollut vähentää aatemaailmalla perusteltua väkivaltaa ja sen uhkaa varmistamalla, että paikalliset rakenteet ja menettelyt toimivat kunnolla.

Paikallisen työn tarkoitus on tukea sitä, että väkivaltaisesti radikalisoituneet tai radikalisoitumisvaarassa olevat ihmiset ohjataan väkivallasta irtautumista tukeviin palveluihin.

Väkivaltainen ekstremistinen toiminta on aatemaailmaan perustuvaa väkivallan käyttöä, sillä uhkaamista, siihen kannustamista tai sen tukemista, ministeriön julkaisussa kerrotaan.

Koulutus on tärkeää

Toimenpideohjelman mukaan kunnissakin halutaan puuttua tekijöihin, jotka edistävät väkivaltaista radikalisoitumista, kuten vastakkainasettelua, rasismia ja syrjintää.

Tavoitteena on, että myös paikallisella tasolla toimivat ammattilaiset ovat tietoisia väkivaltaisesta radikalisoitumisesta ja väkivaltaisesta ekstremismistä ilmiöinä ja tietävät, kuinka huomioida näitä omassa työssään.

Tarkoituksenmukaista on lisätä uusien työntekijöiden osaamista aiheesta ja varmistaa jo aiemmin koulutusta saaneiden osaamisen ajantasaisuus.

Sisäministeriön periaatepäätöstä koskevassa julkaisussa kerrotaan myös, että kunnat, hyvinvointialueet, aluehallintovirastot, kolmas sektori ja Kuntaliitto ovat tärkeitä toimijoita.

Heijastevaikutuksia seurattava

Kansallisen tilannekuvan lisäksi on tärkeää seurata ja arvioida kansainvälisten tapahtumien mahdollisia heijastevaikutuksia Suomeen.

Toimenpiteissä on nykytilanteen lisäksi pyritty ennakoimaan muutoksia, joita väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvissä ilmiöissä voi tapahtua.

Toimenpideohjelmassa pyritään esimerkiksi kehittämään yhteistyötä kehittyvän teknologian vaikutusten tunnistamisessa.

Sisäministeriö koordinoi kansallista väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyä ja torjuntaa.

Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelma on laadittu vuosille 2024–2027.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*