Helsingin keskusvaalilautakunta valmistelee suurta drive-in-ennakkoäänestyspistettä Malmin entiselle lentokentälle yhteistyössä kaupungin rakentamispalveluiden kanssa. Kuva: Wikipedia/ Ssipilä

Jos kuntavaalit olisi pidetty alkuperäisen suunnitelman mukaan, ennakkoäänestys olisi päättynyt tiistaina 13. huhtikuuta. Mutta vaalit siirtyivät, ja nyt kunnissa valmistaudutaan kovaa vauhtia poikkeuksellisten vaalien järjestämiseen.

Vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Poikkeuksellisen pitkä ennakkoäänestys alkaa jo toukokuun puolella. Kahden viikon mittainen kotimaan ennakkoäänestys kestää toukokuun 26. päivästä kesäkuun 8. päivään.

– Pidennetty aika on otettu kunnissa hyvin vastaan, vaikka se on kunnille tavallista raskaampi, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

– Kunnissa ymmärretään, että pitkä äänestysaika on äänestäjien kannalta myönteinen asia.

Pidennetyn ennakkoäänestysajan toivotaan vähentävän tungosta äänestyspaikoilla.

–  Vaikka suosituimpina äänestysajankohtina ennakkoäänestyspisteillä voi olla jonoa, ei Suomessa ole odotettavissa sellaisia ruuhkia kuin vaikka Yhdysvalloissa, jossa äänestäjät odottavat vuoroaan tunteja.

Lisäksi pitkä aika helpottaa karanteeniin ja eristykseen määrättyjen tilannetta, Jääskeläinen muistuttaa.

Karanteeni tai eristys ei todennäköisesti kestä koko äänestysaikaa, jolloin enemmistölle syntyy luontainen mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan. Karanteenissa oleville on kuitenkin myös muita järjestelyjä.

Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat laatineet kunnille ohjeet koronaturvallisten kuntavaalien järjestämiseen. Ne sisältävät korona-aikana tutuiksi tulleita ohjeita: vaalipaikalla on käytettävä kasvomaskia, käsihygieniasta on huolehdittava ja turvavälit säilytettävä.

– Käytännössä ohjeet ovat samat kuin ennen huhtikuun vaaleja, Jääskeläinen sanoo.

Lisäksi oikeusministeriö on yhteistyössä Kuntaliiton kanssa antanut kunnille vinkkejä ja suosituksia siitä, miten ulkona tapahtuva äänestys olisi hyvä toteuttaa. Vaaliajankohdan muutos on Jääskeläisen mukaan vaikuttanut siten, että kunnat suhtautuvat nyt aiempaa myönteisemmin ulkoäänestysmahdollisuuteen.

– Moni kunta, joka vielä tammikuussa ilmoitti, ettei missään nimessä aio järjestää ulkoäänestystä, on muuttanut mielensä.

Syynä asennemuutokseen lienee lähinnä sää.

Kuntavaalien äänestyspaikat on jo lyöty lukkoon, mutta kunnilla on mahdollisuus toteuttaa joko sisä- tai ulkoäänestys valitsemillaan vaalipaikoilla. Osa kunnista pohtii yhä, kuinka suuri osuus vaalipisteistä sijoitetaan ulos.

Yhteensä Suomessa on 930 ennakkoäänestyspaikkaa. Ennakkoäänestyspaikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Tämän lisäksi Ulkomailla on ennakkoäänestyspaikkoja 75 eri valtion alueella 106 edustustossa tai edustuston toimipaikassa. 

Valmistelut menivät uusiksi

Helsingissä monet ennakkoäänestyksen järjestämiseen liittyvät yksityiskohdat ovat huhtikuun puolivälissä vielä auki, Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna kertoo.

– Aikataulu on järjettömän kiireinen. Oikeastaan aikataulu on ollut koko ajan liian kiireinen, hän toteaa.

Valmistelut huhtikuun vaaleihin olivat Helsingissä monen muun kunnan tavoin jo pitkällä, kun tieto vaalien siirrosta tuli maaliskuun 6. päivänä.

– Olimme ehtineet tehdä jo vaikka kuinka paljon valmisteluja, mutta monet asiat menivät käytännössä uusiksi, Reuna sanoo.

Korona-aikana vaalitoimitsijoiden ja luottamushenkilöiden etsiminen on ollut valmiiksi vaikeaa, sillä osa ihmisistä ei uskalla julkisille paikoille. Vaalien siirto on aiheuttanut lisätyötä, sillä osa ennakkovaaleihin lupautuneista toimitsijoista on perunut osallistumisensa.

– Jos on varautunut viikkoon huhtikuussa, se on eri asia kuin kaksi viikkoa touko-kesäkuussa. Aika paljon tämä on teettänyt töitä ja teettää edelleen.

Tällä hetkellä Helsinki on saanut rekrytoitua noin parisataa vaalivirkailijaa. Se ei vielä riitä. 

Vuoden 2017 kuntavaaleissa henkilökuntaa oli noin 150, Reuna arvioi.

Nyt ennakkoäänestys kestää kuitenkin aiempaa pidempään. Myös äänestyspisteiden aukioloaikaa on pidennetty tavallisesta.

– Vaalitoimitsijoiden tarve on aiempaan nähden vähintään kaksinkertainen, Reuna toteaa.

Hän on silti luottavainen, että ihmisiä ilmoittautuu vielä tarpeeksi ennakkoäänestyspisteille. Loppukevät on monille opiskelijoille otollista aikaa tehdä hieman lisätöitä.

–  Suurempi ongelma on, että niin suuri osa ilmoittautuneista on uusia. Olisi hyvä, että joukossa olisi enemmän vanhoja tekijöitä, sillä poikkeustilanteissa kokemus on eduksi.

Monet kokeneemmat vaalitoimitsijat ja -avustajat ovat kuitenkin töissä alkukesästä, eivätkä pysty viime hetken aikataulumuutoksiin.

Drive-in-äänestys vastaa tilapulaan

Pääkaupungissa on satoja tuhansia äänioikeutettuja, minkä vuoksi tarpeeksi avarien äänestystilojen järjestäminen on vaatinut luovuutta. Esimerkiksi Messukeskukseen avataan erityisen koronaturvallinen, suuri ennakkoäänestyspiste.

Kaupunki etsii helpotusta tilapulmaan myös drive-in-äänestyksestä, jonne äänestäjät voivat saapua omilla autoillaan. Keskusvaalilautakunta valmistelee suurta drive-in-äänestyspistettä Malmin entiselle lentokentälle yhteistyössä kaupungin rakentamispalveluiden kanssa. Käytännön vinkkejä antaa myös kaupungin koronakoordinaatioryhmä, jolla on kokemusta drive-in-koronatestien organisoinnista.

– Koronakoordinaatioryhmälle on kertynyt jo yllättävän pitkältä aikaväliltä kokemusta siitä, miten autojen kanssa toimiminen testauspisteillä onnistuu. Yritämme käyttää tätä kokemusta hyväksi, Veera Reuna sanoo. 

Drive-in-testipisteiden ja -äänestyspaikkojen välillä on myös keskeinen käytännön ero: koronatesteihin tullaan ajanvarauksella. Ennakkoäänestykseen taas voi tulla kuka tahansa, milloin tahansa, eivätkä asuinalue tai edes kuntarajat sido äänestäjää.

– Siinä mielessä kyseessä on kaksi ihan eri asiaa. Ajanvaraus ei kuitenkaan sopisi ennakkoäänestyksen henkeen.

Ajanvarauksen puuttuminen on Reunan mukaan yksi keskeinen syy siihen, että Malmin kenttä päätyi ennakkoäänestyspaikaksi. Siellä on tilaa. 

– Juuri konkreettinen tilan puute on ollut keskeisimpiä huolia monissa kunnissa, kun olemme keskustelleet ennakkoäänestyksen järjestämisestä.

Toinen äänestyspisteen logistiikassa huomioitava erityispiirre on vaalisalaisuuden varjeleminen. Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan autossa saa drive-in-äänestyspaikalla olla vain yksi ihminen. 

– Usein äänestämään tullaan porukalla. On tärkeää, että ihmiset huomioivat, että jos saapuu äänestämään yhdessä, toisen tai toisten on poistuttava autosta, kun yksi äänestää, Reuna muistuttaa.

Yllätyksiin varautuminen ja yhteistyö

Vaalijärjestelyjä vaikeuttaa myös koronan aiheuttama epävarmuus. Kukaan ei voi olla varma, mikä pandemiatilanne on alkukesästä. Ennakkoäänestyksen aikaan käytössä olevista rajoituksista ei niistäkään ole vielä varmaa tietoa.

Reunan mukaan epätietoisuus vaikeuttaa valmistautumista, mutta on samalla ymmärrettävää.

– Eihän ohjeistusta voida antaa hirveän aikaisin ennakkoon, tai se ei enää vaalien aikana päde.

Poikkeuksellisessa tilanteessa myös ihmisten käyttäytymisen arviointi on hankalaa.

Tavallisesti ennakkoäänestys on vilkasta Helsingin keskustassa, jossa ihmiset liikkuvat ja asioivat aktiivisesti. Tähän on pyritty varautumaan avaamalla keskustan alueelle useita äänestyspisteitä keskuskirjasto Oodista Kamppiin.

Ihmisten liikkumistottumukset ovat kuitenkin pandemian vuoksi muuttuneet, minkä vuoksi keskusta on aiempaa tyhjempi.

– On vaikea arvioida, paljonko äänestäjiä eri pisteille lopulta tulee, Reuna sanoo.

Reunan mukaan koronavaalit ovat korostaneet kuntien ja kaupunkien välistä yhteistyötä, kun kaikkialla pohditaan samoja ongelmia ja epävarmuustekijöitä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien välinen yhteistyö on aiempaa tiiviimpää ja yhteydenottoja tulee myös muualta.

– Nämä ovat kaikille kunnille haastavat vaalit, mutta kaikki tekevät varmasti parhaansa, jotta saamme äänestää turvallisesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Edeelleenkin olisi kaikista järkevintä siirtää kuntavaalit aiemmalle normaalille paikalleen ensi syksyyn ja aloittaa uusi valtuustokausi uusilla valinnoilla vuodenvaihteessa. Muutaman viikon päästä on tarttuva hengenvaarallinen kulkutauti yhä kovaa kovaa todellisuutta ennakkoäänestysten aikaan ja normaali vaalityö myös käytännössä estyy.

    Kulkutauti on todellisuutta vielä vaalipäivänäkin ja arvaamattoman monet jätttävät eri turvatoimista huolimatta äänestämättä. Koronaa on yhä enemmän kuin oli viime vuonna Uudenmaan sulun aikaan ja Ruotsissa ja moinissa maissa korona on täydessä voimassaan. On vain ajan kysymys, että Suomessakin tilanne voi pahentua juuri alkukesän vaalien kohdalle.

    Demokratia ei vaarannu vaalien siirrolla, vaan kulkutautiepidemian aikaan pidettävillä vaaleilla. Niissä maissa, joissa on pidetty vaaleja korona-aikaan, ovat äänestysprosentit romahdusmaisesti laskeneet. Pelko vaarantaa demokratian, jos kuntavaalit ovat kesäkuussa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*