Kahdeksan kymmenestä kuntalaisesta on käyttänyt vähintään yhtä suoraa vaikuttamistapaa. Tilanne on pysynyt lähes samana kuin vuonna 2011. Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton kuntalaiskyselystä, johon vastasi kaikkiaan yli 12 000 kuntalaista keväällä 2015.

Sen sijaan vaikuttavuusarviot ovat lähes poikkeuksetta parantuneet vuodesta 2011. Ne, ketkä käyttävät eri vaikuttamiskanavia myös uskovat niiden vaikuttavuuteen enemmän kuin passiiviset kuntalaiset.

Osallistumistapojen käyttö ja vaikuttavuusarviot ovat merkittävässä positiivisessa yhteydessä monien muiden kuntalaisasenteiden kanssa, muun muassa kuntavaaleissa äänestämisen sekä paikallisen samaistumisen kanssa.

Kuntalaisten eniten käyttämiä osallistumistapoja ovat asiakas- tai käyttäjäkyselyyn vastaaminen ja yhdistystoimintaan osallistuminen. Kuntalaisaloite on edelleen vähiten käytetty osallistumiskeino.

– Kuntalaisaloitteen vähäinen suosio on yllättävää. Se tunnetaan sittenkin varsin huonosti, vaikka kuntien verkkosivujen kautta aloitteiden teko on helppoa. Voi olla, että aloitteiden vaikuttavuuteen ei luoteta, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo.

Sosiaalisen median kautta osallistuminen, yhdistysosallistuminen, vetoomuksen tai adressin allekirjoittaminen sekä kunnan järjestämään keskustelutilaisuuteen osallistuminen ovat yleistyneet vuodesta 2011. Muiden osallistumistapojen käyttö on vähentynyt.

Kuntaliiton toteuttama kuntalaiskysely lähetettiin keväällä 2015 kaikkiaan 31 950 täysi-ikäiselle kuntalaiselle. Kyselyyn vastasi 12 576 kuntalaista eli 39,3 prosenttia otoksesta.

ARTTU2-tutkimusohjelmassa on mukana 40 tutkimuskuntaa, jotka edustavat erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolilta Suomea. ARTTU2 on jatkoa vuosina 2008–2012 toteutetulle, vastaavantyyppiselle Paras-arviointitutkimusohjelmalle. Ohjelma on eri tutkimustahojen yhteinen, ja sitä koordinoi Kuntaliitto.

ARTTU2-tutkimuskunnat ovat Askola, Espoo, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kokkola, Kotka, Kurikka, Kuusamo, Lappeenranta, Lempäälä, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tampere, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Vimpeli, Vöyri. Kuntalaistutkimuksessa 2015 mukana olivat myös Hämeenkoski (kuntaliitos Hollolan kanssa 2016) ja Jalasjärvi (kuntaliitos Kurikan kanssa 2016)

Kuntalaiskyselyn tutkimusraportti

Lisätietoja Arttu2-tutkimusohjelmasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*