Mustasaaren neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys antoi selkeän tuomion kaavaillulle Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitokselle. Äänensä antaneista kuntalaisista 61,3 prosenttia vastusti kuntaliitosta ja 36,8 prosenttia oli sen kannalla. Kaksi prosenttia äänestäneistä ei ottanut kantaa.

Hartaasti ja huolella valmistelu kuntaliitos on Vaasan kupeessa sijaitsevassa kunnassa ollut poliittinen kuuma peruna jo pitkään. Asian merkitys kuntalaisille näkyi myös äänestysaktiivisuudessa, joka oli komeat 76,4 prosenttia.

-Se yllätti, kuinka aktiivisia kuntalaiset olivat. Äänestystulos oli selkeä viesti päättäjille, eikä nyt tarvitse miettiä, miten äänestää valtuustossa kahden viikon kuluttua. Uskon ja toivon, että kuntaliitosta kannattavat valtuutetut alkavat miettiä mitä tämä äänestystulos tarkoittaa, kuntaliitosta vastustava kunnanvaltuuston puheenjohtaja Carola Lithén arvioi.

Tulosta voi tulkita monin tavoin

Lithén on RKP:n valtuutettu, kuten on myös kuntaliitosta kannattava kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars. Kun Vaasan ja Mustasaaren valtuustot käsittelevät kuntaliitosta parin viikon kuluttua, niin Gästgivars aikoo yhä äänestää kuntaliitoksen puolesta.

-Se oli odotettua, että ei-äänet voittaa, mutta ei-ääniä tuli 5 prosenttiyksikköä enemmän, kuin mitä itse ajattelin. Kaikista mustasaarelaisista katsottuna kuntaliitoksen vastustajia ei kuitenkaan ollut yli puolta, Gästgivars laskeskelee.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja tarkoittaa lausunnollaan sitä, että kaikkiaan 14 838 äänioikeutetusta mustasaarelaisesta ei-äänen antoi 6932 kuntalaista. Noin 3500 kuntalaisista ei ääntään postiin tai vaaliuurnaan pistänyt.

Kuntaliitos on joskus edessä

Vaikka tulos neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä äänestäneiden osalta oli selvä, niin kahden viikon ajan Mustasaaressa keskustellaan kuntaliitoksesta tiukasti. Eri medioiden tekemisissä kyselyissä niukka enemmistö valtuutetuista oli ennen kansanäänestystä kuntaliitoksen kannalla.

-Minä tulen äänestämään kuntaliitoksen puolesta. Kun olen sen kannan jo aiemmin ilmoittanut, niin miksi muuttaisin mielipidettäni nyt? Se on ihan selvä asia, että kuntaliitos Vaasan kanssa toteutuu. On kyse vain siitä, että milloin se toteutuu, Lars Gästgivars arvioi.

Vaasan ja Mustasaaren valtuustot päättävät kuntaliitoksesta tiistaina 2.4. pidettävissä kokouksissa.

Kallis ja jäykkä tapa kysyä kuntalaisten kantaa

Mustasaaren neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys oli ensimmäinen sitten vuoden 2015, jolloin Iitin kunnan asukkailta kysyttiin mielipidettä haluja vaihtaa maakuntaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen. Tyypillisesti kuntien järjestämät kansanäänestykset ovat liittyneet kuntaliitoksiin, joita ei viime vuosina ole ollut vireillä.

-Neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys on jäykkä ja aika kallis tapa selvittää kuntalaisten mielipidettä asiaan. Meillä ei voi edelleenkään toteuttaa kunnallista kansanäänestystä vaalien yhteydessä, kuten Ruotsissa on mahdollista, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom toteaa.

Asiantuntija nostaa kansanäänestyksen vaihtoehdoksi kevyemmin toteutettavissa olevan kuntalaiskyselyn.

-Kansanäänestyksen sijaan voitaisiin tehdä kuntalaisille neuvoa antava kysely tietyllä otannalla. Siinä voidaan esittää myös useampia kysymyksiä, vinkkaa Pekola-Sjöblom.

Oikeusministeriön listauksen mukaan Suomessa on järjestetty vuodesta 1991 lähtien neuvoa-antavia kunnallisia kansanäänestyksiä reilut 60 kappaletta. 11 tapauksessa kunnanvaltuuston on ollut päinvastainen verrattuna kansanäänestyksen lopputulokseen.

Kuntalehden aiempi juttu kuntaliitoksen valmistelusta

Neuvoa-antavien kunnallisten kansanäänestysten listaus oikeusministeriön sivuilla

 

EDIT 18.3. klo 11.10: Lisätty jutun loppuun väliotsikon Kallis ja jäykkä tapa kysyä kuntalaisten kantaa-jälkeinen tekstiosio. Samoin lisätty linkki oikeusministeriön sivuille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*