Nyt kannattaa hallituksen herrain ja rouvain kuunnella. Kuntaliitolla on painavaa asiaa.

Kuntien lisääntyvien tehtävien kustannukset korvattava täysimääräisesti, kuntien voimavarat käyttöön työllisyyden hoidossa, infran kehittämiseen pitkäjänteisyyttä sekä selkeät rahoitusvastuut. Siinä Kuntaliiton evästykset pian käynnistyvään budjettiriiheen.

Kuntien taloudenpidon kannalta äärimmäisen tärkeää on kunnille tulevien uusien tehtävien täysimääräinen rahoittaminen. Myös valtionosuuksien palauttaminen leikkauksia edeltävälle tasolle on tehtävä sovitusti.

-Valtionosuuksien kasvu paikkaa kuntien kustannuspaineita ja aukkoja verotulopohjassa heikkojen kuntatalousvuosien jälkeen. Päätöksestä palauttaa valtionosuus aiemmalle tasolle ei olekaan varaa lipsua budjettiriihessä, Kuntaliiton hallitus painottaa tänään julkaistussa kannanotossaan.

Kannanotossa otettiin kantaa myös kuntakenttää paljon puhuttaneeseen verokertymän muodostumiseen. Verotulokertymät ovat alkuvuoden aikana jääneet poikkeuksellisen pieniksi tulorekisterin käyttöönoton kangertelun ja verokorttiuudistuksen seurauksena. Kuntaliiton hallituksen mukaan muutokset vaikuttavat voimakkaasti ja ennakoimattomasti verotulokertymiin, joka vaikeuttaa talouden suunnittelua.

Mainos-Muutosten vaikutuksista on tehtävä veroviranomaisten toimesta nopeasti kattava tilannekuva, ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin sekä minimoitava heilahtelujen vaikutuksia, Kuntaliitto vaatii.

Työllisyyden hoitoon panostamisen tulee olla valtion ja kuntien yhteinen asia. Jos ongelmiin halutaan todella tarttua, niin työllisyysasteen nostamisessa on hyödynnettävä kuntien voimavarat ja osaaminen.

-Se edellyttää kunnille toimivaltaa ja voimavarojen kokoamista etenkin vaikeimmin työllistyvien palvelujen parantamiseksi ja palvelukokonaisuuksien yhteensovittamiseksi. Toimivalta kuntatasolla mahdollistaa paikallispalvelujen uudenlaisen ekosysteemin, jossa osaamis-, elinkeino-, liikunta-, kulttuuri-, kotouttamis- sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyöllä pystytään vastaamaan kokonaisvaltaisemmin työnhakijoiden tarpeisiin. Tätä koskevia päätöksiä tulee tehdä jo budjettiriihessä ja valmistella nopeasti yhteystyössä kuntakentän kanssa tarvittava lainsäädäntö, Kuntaliitto vaatii.

Kannanotossa otettiin esiin myös paljon muita kunnille tärkeitä asioita. Lue Kuntaliiton hallituksen kannanotto ja terveiset hallituksen budjettiriiheen kokonaisuudessaan täältä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Paperilla on useita isoja ja kunnianhimoisia hankkeita: Pisara-rata, lentorata ja itärata, tunnin junat Tampereelle ja Turkuun, lisäraiteet pääradalle Helsingistä Ouluun sekä raideyhteys Ruotsin puolelle Luulajaan – ja sokerina pohjalla korkealentoisimmat ja kalleimmat visiot eli tunneli Tallinnaan ja Jäämeren rata.

    Miten parannetaan maamme alempiasteista tietoverkkoa esim. Pohjois-Savossa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut