Vantaan perusterveydenhuollon kustannukset ovat maan alhaisimpia asukasta kohden. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton selvitys kertoo, että perusterveydenhuollon kustannukset kasvoivat vuosina 2020 ja 2021, kun koronapandemia sekoitti kuntataloutta ja toi yllättäviä lisäkustannuksia.

– Kaupungeissa on kuitenkin jatkunut palveluiden kehittäminen ja tehostaminen poikkeuksellista tilanteesta huolimatta, tai ehkä juuri sen pakottamana, Kuntaliiton erityisasiantuntija Maria Pernu sanoo.

Keskisuurissa kaupungeissa kustannukset kasvoivat 0,4 prosenttia vuonna 2021. Korkeimmat ikävakioidut kustannukset olivat Kainuussa, 4402 euroa. Alhaisimpia kustannukset olivat puolestaan Sipoossa, 3433 euroa asukasta kohden, sekä Porvoossa, 3446 euroa asukasta kohden.

Vuoteen 2020 verrattuna eniten kustannukset kasvoivat Salossa, 6,8 prosenttia, ja Kauniaisissa, 6,7 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Suurten kaupunkien kustannukset ovat kasvaneet reilusti, ja kustannukset kasvoivat reilusti vuonna 2021. Nousua oli 2,1–8,2 prosenttia.

Korkeimmat ikävakioidut kustannukset olivat Oulussa, 2876 euroa asukasta kohden, ja Kuopiossa, 2842 euroa asukasta kohden. Alhaisimmat kustannukset olivat Espoossa ja Vantaalla, molemmissa 2493 euroa asukasta kohden.

Kustannusten muutos keskimääräisiin kustannuksiin kasvoi suurissa kaupungeissa perusterveydenhuollon avohoidon osalta 16,8 prosenttia ja erikoissairaanhoidon somaattisen avohoidon osalta 9,4 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Kuntaliiton toteuttamat kustannusvertailut koostuivat kahdesta erillisestä aineistosta, joissa vertailtiin suurten kaupunkien terveyden- ja vanhustenhuoltoa sekä keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuoltoa vuonna 2021.

Suurten kaupunkien kustannusvertailuun osallistuivat Espoo, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa. Helsinki ei osallistunut vuoden 2021 vertailuun. Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannusvertailuun osallistuivat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Porvoo, Salo ja Sipoo. Kerava ja Loviisa eivät osallistuneet vuoden 2021 vertailuun.

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2021

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset vuonna 2021

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Imatran tilanne huolestuttaa. Väestörakenteen voimakas jatkuva muutos kulkee edellä katsottaessa ikäihmisten tarvetta luotettavaan terveyspalvelun joka ei ole näkymättä terveyspalvelun kustannuksissa. Huoltosuhteen muutos kertoo osan totuudesta mihin suuntaan ollaan menossa, ”lapset vähenee, vanhukset lisääntyy”, työikäinen joukko hiipuu, asukasmäärä putoaa vuosittain 300 asukkaalla. Mikä on ”tällä menolla” Imatran terveyspalvelun kustannuksen nousu vuosittain ?
    Maakunta E-Karjala on ”pitkänsorttinen” jossa perusterveyden ”huono hoito” korreloi ”logistiikka” kustannusten kanssa. Mikä on muiden 8 kunnan (Lranta, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari, Lemi Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti) terveyspalveluiden kustannusten nousu, verrattaessa valtakunnan keskitasoon kuin myös Lrannan vastaavaan kustannuksen/asukas?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*