Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitoksen hyväksyminen onnistuu Juha Sipilän johtaman toimitusministeristön voimin. Maakuntajaon muuttamiseen tarvitaan sitten jo leveämpiä poliittisia hartioita. (Kuva: VNK/Laura Kotila)

Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitoksen hyväksyminen valtioneuvostossa on tehtävä kesäkuun loppuun mennessä, jotta kuntaliitos on mahdollista toteuttaa vuoden 2020 alussa. Tuleeko päätöksen tekemään Juha Sipilän johtama toimitusministeristö vai tekeillä oleva uusi hallitus on vielä avoinna.

-Olemme arvioineet tilannetta niin, että toimitusministeristökin voisi päätöksen tehdä. Asiaan ei liity merkittävää yhteiskunnallisen tarkoituksenmukaisuuden harkintaa, koska lain mukaiset kuntajaon muuttamista koskevat edellytykset täyttyvät ja kunnat esittävät muutosta yhdessä, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa kommentoi asiaa Kuntalehdelle.

Tämän jutun julkaisemisen jälkeen oikeuskanslerin toimesta kuitenkin ilmoitettiin valtiovarainministeriölle, että on suositeltavaa, jos kuntajaon muuttamisesta ei päätettäisi toimitusministeristön toimikaudella, joten tilannetta tullaan tarkastelemaan uudelleen kesäkuussa.

Joka tapauksessa 30.6.2019 on ehdoton takaraja, johon mennessä päätös kuntajaon muuttamisesta pitää tehdä. Näin ollen toimitusministeristö joutuu homman hoitamaan, mikäli aikataulut pitkäksi venähtävät.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lue myös: Toimitusministeristö ei ratkaise Kolarin ja Kittilän osakuntaliitosta

Maakuntajakoon ei kosketa

Juha Sipilän johtama toimitusministeristö hoitaa tehtäviään siihen saakka, kunnes uusi hallitus on maahan saatu. Välttämättömät päätökset tehdään, mutta poliittinen päätöksenteko jää tulevan hallituksen kontolle. Kuntakenttää sivuavia ja uutta hallitusta odottamaan jääviä päätöksiä ovat esimerkiksi kuntien halua vaihtaa maakuntaa.

-Kuntaliitoksissa on valtioneuvoston tehtävä päätökset kesäkuun loppuun mennessä, jotta liitos voi toteutua vuoden 2020 alusta. Sen sijaan maakuntien vaihtamiset eivät ole samalla tavalla mihinkään tiettyyn aikatauluun sidottuja. Kuntien on tehtävä niistä anomukset uudelle hallitukselle, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu kertoo.

Ylen uutisen mukaan kaikkiaan viidessä kunnassa on halu vaihtaa maakuntaa. Nämä ovat Heinävesi, Iitti, Isokyrö, Joroinen ja Kuhmoinen. Mahdollisia maakuntien vaihtoa kaavailtiin toteutettavaksi maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä, mutta kun uudistus kaatui, niin samalla piti etsiä myös uudet askelmerkit vaihdoksia varten.

Edit 26.4. klo 10.55. Juttuun lisätty oikeuskanslerin kanta asiaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*