Kuntakentällä on kiertänyt esimerkiksi sähköposti, jossa Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen pyytää kuntia harkitsemaan liiton jäsenmaksua uudelleen. Muutamien kuntien hallituksiin onkin tulossa esityksiä, joissa ehdotetaan Kuntaliiton edunvalvonnasta luopumista.

Liiton mielestä tämä on kyseenalaista tilanteessa, jossa tarvitaan voimakasta ja vastuullista yhteistyötä. Kuntaliitto muistuttaa linjauksestaan, jonka mukaan mahdolliset kuntarakenteen muutokset tehdään kuntakentän myötävaikutuksella niin, että otetaan huomioon alueiden erityispiirteet ja kunnioitetaan kunnallista itsehallintoa.

Kuntaliiton asiantuntijat eivät ole osallistuneet valtiovarainministeriön kuntarakenneryhmän loppuvaiheen kokouksiin, joissa tehdään yksittäisiä kuntia koskevia kuntarakenne-esityksiä.

– Kuntien on kannettava oma vastuunsa alueensa tulevaisuuden kehittämisestä, palvelujen toimivuudesta sekä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Tämä onnistuu parhaiten kuntien omalla aktiivisuudella uudistusten tekemiseksi, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Hänen mielestään vain valtion ja kuntien yhteistyöllä sekä kuntien keskinäisellä kumppanuudella voidaan rakentaa luottamukseen perustuvaa tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskuntaa.

– Kunnat odottavat nyt avointa vuorovaikutusta, kuntien kuulemista sekä kuntien tukemista rakenneratkaisujen tekemisessä, Mäki-Lohiluoma sanoo.

Kuntaliiton hallitus linjasi jo viime huhtikuussa, että tulevaisuuden palveluhaasteista selviytymiseksi tarvitaan kokoava kuntauudistus, jonka perustana ovat elinvoimaiset, vahvat peruskunnat, ja siellä missä sellaisia ei luontevasti synny, kuntien yhteistyöhön perustuvat piirikunnat.

Liitto muistuttaa myös käytännön työstään kuntien edunvalvojana. Muutamat pienet kunnat ovat arvostelleet liittoa siitä, että se ajaa vain suurten kaupunkien etua. Liitto kuitenkin muistuttaa, että se tarjoaa kaikille kuntaorganisaatioille esimerkiksi kunta-asioiden asiantuntemusta, kehittämistä sekä työnantaja- ja koulutuspalveluja. Lisäksi liitto vaikuttaa muun muassa lainsäädäntöön lukuisissa ministeriöiden työryhmissä, eduskuntakuulemisissa ja muissa yhteyksissä.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*