Hänen mielestään kuntien omalla aktiivisuudella saadaan aikaan alueellisesti parhaat ratkaisut. Mäki-Lohiluoma puhui keskiviikkona Kanta-Hämeen maakuntatilaisuudessa Riihimäellä.

Mäki-Lohiluoma muistutti, että kunnille tulee varata toinen lausuntoaika kesän jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä toisen asteen koulutuksen järjestämisestä on saatu pohjaesityksiä ja maan hallitus on tehnyt selvityksistä omat kokoavat johtopäätöksensä.

 – Kunnat ovat nyt käyttäneet tehokkaasti lyhyen lausuntoajan ja paneutuneet selvitykseen niin hyvin kuin mahdollista. Myös valtiovarainministeriön järjestämä aluekierros oli hyödyllinen. Vuoropuhelua täytyy nyt jatkaa, kun asia etenee, sanoi Mäki-Lohiluoma.

Monissa kuntien kannanotoissa on noussut esiin kuntien omia esityksiä kuntarakenteesta ja yhteistyöstä. Nämä tulee tutkia tarkkaan pohjaesityksen rinnalla.

– Paikalliset olot vaihtelevat maassa niin suuresti, että kuntien käytännön kokemuksen ja paikallistuntemuksen tulee olla uudistuksessa merkittävässä roolissa, Mäki-Lohiluoma sanoi.

Yhteispalvelu tuo viranomaiset lähelle

Kuntaliiton toimitusjohtaja esittää, että kuntauudistuksen rinnalla mietittäisiin myös muiden hallinnon rakenteiden uudistamisen tarpeita.

– Kunnat ovat osa julkista hallintoa. Julkisen talouden kestävyys ei ole vain kuntahallinnon tehostamisen asia. Kuntien ja valtion tehtäväjakoa tulee tarkastella avoimin mielin, ja myös aluetason rakenteissa on etsittävä tehokkaita ratkaisuja.

Mäki-Lohiluoma tarjosi mahdollisuutta hoitaa kansalaisten julkista asiointia kunnan toimipisteissä, riippumatta palvelun vastuutahosta.

– Kunta on luonteva ja läheinen kontaktipinta asukkaalle. Viranomaisyhteistyö ja sähköiset ratkaisut on saatava palvelemaan kansalaisia käyttäjälähtöisesti, Mäki-Lohiluoma sanoi.

Väärää hevosta vältettävä

Kuntaliitto on edellyttänyt, että mahdolliset kuntarakenteen muutokset tehdään kuntakentän myötävaikutuksella niin, että otetaan huomioon alueiden erityispiirteet ja kunnioitetaan kunnallista itsehallintoa.

Mäki-Lohiluoman mielestä nyt pitää löytää laajasti hyväksytty kehittämispolku kuntien talouden ja palvelujen turvaamiseksi. Tämä edellyttää sekä valtakunnallisia linjauksia että kuntien omia paikallisia ratkaisuja.

– Tässä historiallisessa tilanteessa toivon viisaita linjauksia kaikilla päätöksentekotasoilla. Pahimmillaan väärän hevosen selkään hyppääminen merkitsee kuntien ja kunnallisen itsehallinnon toimintakyvyn menettämistä ja demokratian rapautumista.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*