Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan Kuntaliitto on yksi kolmesta supervaikuttajasta, jotka pitävät eniten yhteyttä virkamiehiin lakien ja asetusten valmistelussa.

Lobbauksen kolmen kärjen muodostavat tutkimuksessa Kuntaliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Tutkimuksen kyselyihin vastasi lähes 1500 valtakunnallista järjestöä ja 256 säädösten valmisteluun osallistuvaa virkamiestä vuodenvaihteessa 2015–2016. Lisäksi tutkijat haastattelivat järjestöjen edustajia ja virkamiehiä.

”Olisi outoa, jos emme olisi kärkipäässä”

Kuntaliiton toimitusjohtajan Jari Koskisen mukaan on odotettua, että Kuntaliitto sijoittuu kärkisijoille vaikuttamistutkimuksessa.

– Kun ajattelee kuntien tehtäväkentää, olisi outoa, jos emme olisi kärkipäässä. Kunnathan huolehtivat hyvin laaja-alaisesti ihmisten palveluista, ja siksi meillä tietysti on palveluiden järjestämisen ja palveluihin kytkeytyvän lainsäädännön asiantuntemusta.

Koskisen mukaan myös tutkimusta voi tulkita myös niin, että Kuntaliiton asiantuntijat ovat ajan hermolla.

– Kuntaliitossa on erittäin hyvää ja vahvaa osaamista kunta-asioissa. Asiantuntijamme tietävät, mitä kulloinkin tulee tehdä, ja heillä on myös annettavaa näihin asioihin.

Toinen kysymys on, kuinka hyvin Kuntaliitto pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon.

– Se on aina tapauskohtaista. Toivottavasti esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksessa näkemyksemme huomioidaan ja esityksiin tulee muutoksia.

Myös virkamiehet pitävät sidosryhmien kuulemista tärkeänä

Tutkimuksen mukaan monet suomalaiset järjestöt ovat tyytymättömiä siihen, miten niitä kuullaan poliittisten päätösten ja lakien valmistelussa. Parhaiten pääsevät mukaan suuret järjestöt sekä vakiintuneita instituutioita edustavat järjestöt, elinkeinoelämän järjestöt ja ammattiliitot.  Ne ovat myös tyytyväisimpiä asemaansa valmistelussa.

Myös virkamiehet pitävät järjestöjen ja muiden sidosryhmien kuulemista säädösvalmistelussa tärkeänä. Laaja ja aktiivinen kuuleminen auttaa lakiesityksiä menemään läpi eduskuntakäsittelyssä. Ongelmana virkamiehet pitävät valmistelun tiukkoja aikatauluja ja niukkoja resursseja, jotka voivat kaventaa kuulemista.

”Kuka pääsee mukaan? Miten järjestöjen ääni kuuluu lakien valmistelussa” -raportti on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2014 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Sen ovat laatineet valtiotieteiden tohtori Juho Vesa ja professori Anu Kantola, joka toimi tutkimushankkeen johtajana.

Tutkimusraportti

 

Juttua muutettu 12.12. klo 15.00: Lisätty Jari Koskisen kommentit

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*