Tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Liisa Paltta odottaa Kuntamarkkinoiden vieraita. Kuva: Tommy Pohjola

Kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjien ja asiantuntijoiden festivaali, jossa valtio, yritykset, hankkeet  ja ennen kaikkea ihmiset kohtaavat. Sellainen tapahtuma on vuosittain järjestettävä Kuntamarkkinat, joka kokoaa tuhansia ihmisiä Kuntatalolle syyskuun puolivälissä. 

– Tarjolla on paljon ohjelmaa ja se aiheuttaa jopa valinnanvaikeutta ohjelman valitsemisessa. Olennaista on ohjelman ajankohtaisuus, kuvailee tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Liisa Paltta KL-Kustannuksesta.

Ohjelmaa järjestävät Kuntaliitto, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, Kuntalehti ja tapahtuman kumppanit. Mukana on 150 näytteilleasettajaa ja paikalle odotetaan noin 6 500 kävijää kahden päivän aikana. Tapahtumassa on noin 250 ohjelmaotsikkoa.

Viime vuodet Paltan tärkein tehtävä on ollut myyminen ja johtaminen. Tähän työhön kuuluu myös Kuntamarkkinoiden hoitaminen. Vuosien mittaan Paltta on osallistunut Kuntamarkkinoille useissa rooleissa. Vuoden kohokohtaa todella odotetaan Kuntatalolla Helsingissä.

– Päättäjät ja asiantuntijat saavat itselleen tärkeää, ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinoilla tapaa ammattikollegoja. Tietoa saa näyttelyistä, kumppaneilta ja heidän tarjonnastaan.

Liisa Paltalla kokemusta Kuntamarkkinoista on kuudennen kerran ”tällä puolella tiskiä”.

–  Olen ollut sitä ennen kumppanina. Kävijän roolikin on tuttu.

Ajankohtaista tietoa

Kuntamarkkinat järjestetään nyt 31. kertaa. Perusidea on sama vaikka tapahtumaa kehitetään koko ajan: kohtaamiset ja ajankohtainen tieto.

– Mitään uutta ei synny ilman vuorovaikutusta, tietoa ja inspiraatiota. Innovaatiot eivät synny tyhjiössä. Myös elämyksellisyys on tärkeätä.

Ohjelmassa on paljon asiantuntijasisältöjä, jotka näkyvät puheenvuoroina, paneeleina ja haastatteluina. Kumppaneilla on omaa ohjelmaansa kahden päivän aikana.

Tapahtuman tuotantopuolen tehtävänä on puolestaan vastata, että homma toimii.

– Että tänne on kiva tulla ja turvallista olla, ruokaa ja elämyksellisyyttä on tarjolla, että kumppaneiden asiat ovat kunnossa täällä Kuntatalolla.

Liisa Paltta ei peittele innostustaan Kuntamarkkinoiden lähestyessä.

– Olen aina tosi innoissani. Tuotantoa on tehty pitkään ja lähdetty valmistautumaan viime lokakuusta lähtien. On ihan mahtavaa, että tänne saadaan niin paljon porukkaa. 

Kiitokset jo etukäteen Paltta haluaa antaa opiskelijoille.

– Tuotannon parissa työskentelevien määrä kasvaa tapahtuman lähestyessä ja saamme avuksi noin 100 avustajaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ainejärjestöistä.

Vaalien lähtölaukaus

Kuntamarkkinoille kokoonnutaan tänä vuonna monin tavoin mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä kuntien talousnäkymät uhkaavat heikentyä nyt jyrkästi, kuvailee Kuntaliiton viestintäpäällikkö Hanna Kaukopuro-Klemetti

– Lisäksi hallituksen isoimmista kuntakenttää kehittävistä uudistuksista, kuten kuntien normien kevennyksestä ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta aletaan odotella konkretiaa. Samalla kuntien tehtävien laajentuminen lähenee: noin 100 päivän päästä Kuntamarkkinoista kunnat saavat hoitaakseen TE-palvelujen kokonaisuuden. Kaiken lisäksi keväällä käytävät kunta- ja aluevaalit häämöttävät jo nurkan takana.

Kuntaliittolaiset pyrkivät tarjoamaan tietoa ja keskusteluareenoja juuri näihin ajankohtaisimpiin aiheisiin. Puoluejohdon perinteiseen paneeliin ovat ehtimässä tällä kertaa lähes kaikkien kahdeksan suurimman puolueen puheenjohtajat, pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra mukaan lukien.

– Uskon, että keskustelusta muotoutuu kuntavaaliväittelyiden lähtölaukaus. Etsimme puheenjohtajilta näkemyksiä kaupunkeja ja kuntia askarruttaviin kysymyksiin, mm. elinvoiman ja hyvinvoinnin vahvistamisesta erilaistuvassa kuntakentässä, kuntataloudesta, in house -yhtiöiden käytön tulevaisuudesta, norminkevennyksestä ja poliittisen keskusteluilmapiirin kehittämisestä, arvioi Kaukopuro-Klemetti.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi kertoo, että Hyvil on mukana Kuntamarkkinoilla monilla teemoilla. Esillä ovat mm. ministeriöiden ohjauskeinot hyvinvointialueille, katsaus tulevaisuuden sairaalaverkkoon, sosiaalihuollon tulevaisuuden näkymät sekä teknologian mahdollisuudet ikäihmisten hoitamisessa. Perinteinen lakiklinikka on myös mukana. 

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*