Anna-Kaisa Ikonen kuvattuna elokuussa 2023. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituspuolueet sopivat maanantaina, että kuntien valtionosuuksien lisävähennys toteutetaan jaksottaisesti vuosina 2025–2027. Perjantaina valtiovarainministeriö oli tiedottanut vähennyksen tapahtuvan vuoden 2024 aikana, mikä herätti kuntakentällä järkyttyneitä reaktioita.

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok) kommentoi maanantaina illalla syntynyttä ratkaisua tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä ja kuvaili sitä nopeaksi. Pidemmän aikavälin ratkaisujen etsiminen aloitetaan hallituksessa heti.

– Nopea ratkaisu kuntien vaikeaan tilanteeseen: ensi vuodelle ei ennakoimatonta valtionosuuksien lisävähennystä, jaksotetaan 25 eteenpäin.

Aiemmin iltapäivällä Ikonen sanoi X-tilillään, että asiaa käytiin läpi kuntien edustuksen kanssa. Hän kuvaili valtionosuuksien tilannetta ennakoimattomaksi.

Valtiovarainministeriö valmistelee nyt täydentävää hallituksen esitystä kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina 23. marraskuuta. Asiaa käsitellään valtioneuvoston istunnossa samana päivänä.

– Tämän mittakaavan muutokseen ei yksikään kunta ole pystynyt varautumaan. Tämän ja ensi vuoden osalta jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kunnille vaikeaan tilanteeseen. Hallituspuolueet ovat lisäksi sopineet etsivänsä ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa vaikutuksia kuntien talouteen vuodesta 2025 alkaen, Ikonen sanoo valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) oli maanantaina virkamatkalla Italiassa, eikä hän maanantai-iltaan mennessä ollut kommentoinut valtionosuuksien tilannetta julkisuudessa.

Lisää aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*