Valtiovarainministeriö julkaisee päivitetyt vuoden 2024 valtionosuuslaskelmat sen jälkeen, kun täydentävä talousarvioesitys on annettu torstaina 23.11. Kuva: Ville Miettinen

Valtiovarainministeriön (VM) perjantaina ilmoittamaa kuntien valtionosuuksien lisävähennystä ei tehdäkään vuonna 2024 vaan se jaksotetaan vuosille 2025-2027.

VM tiedotti maanantai-iltana, että hallituspuolueet ovat sopineet lykkäyksestä kohtuullistakseen iskua, joka kunnille oli tulossa.

Kunnille järjestetään asiasta tiedotustilaisuus keskiviikkoaamuna Teamsisssa.

Valtionosuusvähennyksen taustalla on verotuksen valmistumisen vaikutus sote-uudistuksen kustannustensiirtolaskelmiin.

VM:n perjantainen ilmoitus ehti tyrmistyttää kuntakentän.

Toteutuessaan sellaisenaan ilmoitettu vos-vähennys olisi suistanut monen kunnan talouden kaaokseen ja pakottanut kunnat säästämään mm. opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

Kunnat myös kritisoivat voimakkaasti tapaa, jolla muutoksesta tiedotettiin.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan täydentävää hallituksen esitystä kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 23. marraskuuta. Asiaa käsitellään valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Päivitetyt vuoden 2024 valtionosuuslaskelmat mahdollisimman pian täydentävän talousarvioesityksen antamisen jälkeen.

Esityksen mukaan vuotta 2023 koskeva jälkikäteinen valtionosuusvähennys siirrettäisiin vuosien 2024 ja 2025 sijasta tehtäväksi vuodesta 2025 lukien ja jaettaisiin kolmelle vuodelle 2025–2027 (57 §:n 4 mom.).

Lisäksi vuodelle 2024 valtionosuuteen ehdotetaan 192 miljoonan euron määräaikaista lisäystä (34,70 euroa asukasta kohden). Vastaava määrä valtionosuutta vähennettäisiin määräaikaisella vähennyksellä vuosina 2025‒2027, vuosittain 64 miljoonaa (11,57 euroa asukasta kohden).

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., toteaa tiedotteessa pitäneensä kuntien kannalta kohtuuttomana muutosta, joka perjantaisen tiedotteen pohjalta olisi ollut edessä.

-Tämän mittakaavan muutokseen ei yksikään kunta ole pystynyt varautumaan. Tämän ja ensi vuoden osalta jaksotus on ensimmäinen, nopea ratkaisu kunnille vaikeaan tilanteeseen. Hallituspuolueet ovat lisäksi sopineet etsivänsä ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa vaikutuksia kuntien talouteen vuodesta 2025 alkaen. Pidemmän aikavälin ratkaisujen keinojen selvittämisen aloitamme heti.

Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen kiitteli Ikosta kohtuullistamispäätöksestä X:ssä

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi muistutti, että kohtuullistamisesta huolimatta iso kuva pysyy: valtionosuuksista on edelleen lähdössä satoja miljoonia euroja.

Aiemmin aiheesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*