Kuntaministeriksi nouseva Sirpa Paatero luottaa hallitusohjelmaan. Kunnat saavat rahansa. (Kuva: Ville Miettinen)

Maanantaina julkistettu hallitusohjelma jätti useita avoimia kysymyksiä kuntatalouden kannalta, mutta kuntaministeriksi nouseva Sirpa Paatero (sd.) uskoo kuntien rahoituksen järjestyvän. Hallitusohjelman tekstejä on parin päivän aikana tulkittu moneen suuntaan, mutta Paatero vakuuttaa asioiden järjestyvän.

– Juttelin tässä illalla vielä meidän hallitusneuvotteluissa talousryhmässä työskennelleiden kanssa ja he kyllä vakuuttivat, että rahat järjestyvät uudistuksiin. Ja pitää myös muistaa, ettei kaikki hallitusohjelma mainitut uudistukset tule voimaan heti vuoden 2020 alussa, Paatero painotti Kuntalehdelle tiistai-iltana.

Kuntaliiton ennakkolaskelmien mukaan kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna lähes miljardilla eurolla. Tai ainakin nykyisen lainsäädännön mukaan pitäisi kasvaa. Kasvun takana on indeksijäädytyksen ja kiky-sopimuksen päättyminen. Pessimistisimmät ovat pelänneet näiden elintärkeiden miljoonien kohtaloa, kun uusi hallitus ottaa vallan.

– Hallitusohjelmassa todetaan, että edellisen hallituskauden leikkaukset loppuvat. Minun tulkinnan mukaan se tarkoittaa juuri indeksileikkauksia ja kiky-sopimusta. Ja kuntien uusiin tehtäviin on luvattu sataprosenttinen rahoitus, Paatero rauhoittelee.

Kuntaliitto saa jäädä

Sirpa Paatero on toiminut viime vuosina Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana. Tiistai-iltana varmistunut valinta tarkoittaa samalla sitä, että hän jättää puheenjohtajan paikkansa.

– Joudun luopumaan puheenjohtajan tehtävästä. Tehtävien hoitaminen ei olisi ajankäytöllisesti mahdollista, eikä se olisi muutenkaan sopivaa. Kuntaministeri ei voi toimia kuntien edunvalvontajärjestön puheenjohtajana, Paatero naurahtaa.

Ainakin keskiviikkona pitää uuden ministerin vielä hieman jännittää tulevaa, kun vasemmistoliitto päättää omasta kannastaan hallitukseen lähtöön. Jos ja kun uudet tehtävät kunta- ja omistajaohjausministerinä alkavat, niin Sirpa Paatero lähtee hyvillä mielin paiskimaan töitä.

– Aika hyvillä mielin otan tehtävän vastaan. Olen ollut kuntapolitiikassa mukana parikymmentä vuotta ja nyt viime vuodet Kuntaliiton hallituksessa. Ne vuodet antavat hyvän perustan tähän työhön. Omistajaohjaukseen pääsin perehtymään jo edellisessä ministerinpestissäni, Paatero toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi ei kuntaministeriksi nimetä kuntajohtajaa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*