Kiinnostus kuntavaaleja kohtaan on kansan keskuudessa paria edelliskertaa korkeammalla. TNS Gallupin yhdessä neljän suurimman puolueen kanssa tekemän Puoluebarometri 2011:n mukaan peräti 60 prosenttia äänestysikäisistä sanoo käyttävänsä varmasti ääntään ensi vuoden lokakuun vaaleissa.

Vuoden 2008 vaalien alla syyskuussa tehdyssä mittauksessa varmasti äänestäviä oli 59 prosenttia. Viime kuntavaalien äänestysprosentti oli 61,3.

Neljä vuotta aikaisemmin, vuoden 2004 vaalien alla äänestysaikeissa oli 57 prosenttia, kun äänestysprosentti oli lopulta 58,6.

Kun varmasti äänestäviin lisätään ne, jotka kertovat todennäköisesti äänestävänsä, päästään nyt 87 prosenttiin. Vuonna 2008 vastaava luku oli 82 prosenttia ja vuonna 2004 83 prosenttia.

Puoluebarometriin haastateltiin 1 104 henkilöä loka-marraskuun vaihteessa. Siinä kysyttiin muun muassa, mihin asioihin politiikassa kiinnitetään liian paljon ja liian vähän huomiota.

Liian vähälle jää kansan mielestä esimerkiksi köyhyyden ja syrjäytymisen vähentäminen sekä rikollisuuden ja väkivallan torjuminen.

Aivan liian paljon huomiota sen sijaan saa talousvaikeuksiin joutuneiden EU-maiden tukeminen. Tällä kannalla oli 42 prosenttia vastaajista.

Reilu kolmannes tyytyväisiä hallitukseen

Puoluebarometrin mukaan reilu kolmannes eli 36 prosenttia antaa hyvän arvosanan pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitukselle. Vajaa puolet kansasta eli 46 prosenttia on tyytymätön.

Vuodesta 1991 tehdyssä mittauksessa kansa on ollut tyytyväisin uuden hallituksen alkukuukausiin syksyllä 1999 eli Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallitukseen. 46 prosenttia arvioi sen onnistuneen hyvin ja 38 prosenttia huonosti.

Tyytymättömimpiä on oltu Esko Ahon (kesk.) hallituksen starttiin syksyllä 1991. Tyytyväisiä löytyi vain 21 prosenttia ja tyytymättömiä 74 prosenttia.

Puoluebarometrin mukaan puolueista suhtaudutaan myönteisimmin kokoomukseen. Toiselle sijalle nousee SDP. Kielteisissä arvioissa ovat kärjessä perussuomalaiset ja vasemmistoliitto.

(KL / STT / Olli Kemppainen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*