Kuntayhtymän palveluksessa lähes 17 vuoden ajan 64 määräaikaisessa työsuhteessa sijaisuuksia hoitanut ravintotyöntekijä oli korkeimman oikeuden mielestä pysyvässä työsuhteessa. Turun käräjäoikeus ja hovioikeus olivat aiemmin olleet asiasta toista mieltä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän työsuhteen päättämisestä oikeuteen vienyt ravintotyöntekijä oli hoitanut kuntayhtymän palveluksessa sijaisuuksia vuodesta 1995 lähtien. Vuodesta 2006 lähtien työsopimukset olivat jatkuneet välittömästi edellisen päätyttyä.

Kuntayhtymä oli vuonna 1999 asettanut tehtävään muodolliset pätevyysvaatimukset, joita työntekijä ei ollut täyttänyt. Tosin hän oli suorittanut vaaditun oppisopimuskoulutuksen lähes loppuun. Koulutus oli jäänyt kesken tapaturman johdosta.

Korkeimman oikeuden tänään antamassa päätöksessä todetaan työvoiman tarpeen pysyvyyden puolesta puhuneen työtehtävien samankaltaisuus, määräaikaisten työsopimusten kesto, niiden lukumäärä, niistä muodostuva kokonaisuus sekä se, että henkilö oli hoitanut useiden eri henkilöiden sijaisuuksia.

Kuntayhtymän oikeuteen vienyt työntekijä oli työskennellyt lähes 17 vuoden ajan kuntayhtymän palveluksessa lähes yhtäjaksoisesti yhteensä 64 määräaikaisessa työsuhteessa samassa toimipisteessä ja samoissa työtehtävissä. Korkeimman oikeuden mielestä työvoimatarpeen pysyvyyden puolesta puhuu myös se, että kuntayhtymän ilmoituksen mukaan hänet olisi vakinaistettu, mikäli hän olisi suorittanut loppuun työnantajan tarjoaman oppisopimuskoulutuksen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä velvoitettiin suorittamaan korvauksena irtisanomisajan palkkaa ja lomakorvausta vastaavat 3 381,09 euroa. Lisäksi kuntayhtymä velvoitettiin maksamaan työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 10 kuukauden irtisanomisajan palkka, josta 6 845,45 euroa irtisanotulle ja työttömyysvakuutusrahastolle 9 285,55 euroa.

Korkeimman oikeuden päätös kokonaisuudessaan

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jokohan tämä määräaikaisten työsuhteiden ketjutus saadaan loppumaan. Todennäköisesti vakinaistamalla pysyväisluotoiset työsuhteet, joita on tähän asti hoidettu määräaikaisuuksilla, saavuotetaan enemmän hyötyjä kuin mitä hävitään kustannuksissa. Työteho ja työtyytyväisyys kasvavat epävarmuuden poistumisen myötä ja ihmiset alkavat kehittämään omaa työtään. Se tosin vaatii johtamiselta kannustavuutta ja avoimuutta nykyisen pelolla johtamisen sijaan. Hyvä päätös.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*