Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professorina pitkään toiminut Aimo Ryynänen ehdottaa, että kuntarakennelakiin liitetään säädökset kunnan itsenäisyyden palauttamisesta.

– Suomessa kunnan alueen itsenäisyyden toteuttaminen on mahdollista vain muuttamalla kuntarakennelakia. Se säädettiin vuonna 2013 toisenlaisessa ilmapiirissä, suurkuntaideologian huumassa. Kun nyt myös valtion ja Kuntaliiton taholla näytetään korostettavan perinteisen kunnallisen itsehallinnon mukaisia arvoja, on paikallaan täydentää myös kuntajakoa koskeva lainsäädäntö vastaamaan samaa tavoitetta, Ryynänen toteaa Kuntalehdelle lähettämässään kirjoituksessa.

Ryynänen viittaa kirjoituksessaan Ruotsiin, jossa useat kunnat ovat viime vuosina saaneet takaisin itsenäisyytensä. Hän toteaa, että myös Suomessa on viime aikoina monen itsenäisyytensä menettäneen kunnan alueella noussut esille ajatus itsenäisyyden palauttamisesta.

– Myös tyytymättömyys aikanaan kuntaliitossopimuksessa luvattujen etujen osoittautumisesta katteettomiksi on monella paikkakunnalla suuri.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Ryynäsen mukaan kunnan koon ja demokratian välistä suhdetta ei ole riittävästi ajateltu.

– Demokratian suurimmat uhat eivät tule rajojemme ulkopuolelta, vaan sisäpuolelta. Matala äänestysaktiivisuus on kaikissa kansanvaltaisissa maissa kasvava ongelma. Jo nyt alhainen äänestysaktiivisuus vähentää päätöksenteon legitimiteettiä ja lietsoo populismia, hän kirjoittaa.

Aimo Ryynäsen kirjoitus

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*