Kaksoiskuntalaisuudesta unelmoivien on syytä tyytyä monipaikkaisuuteen. Sen perustuslaki sallii, mutta ei kaksoiskuntalaisuutta.

Kaksoiskuntalaisuudesta tuli monipaikkaisuutta, kun Tulevaisuuden kunta -hankkeessa selvitettiin mahdollisuutta ottaa käyttöön kaksoiskuntalaisuus Suomessa. Selvityksen mukaan monipaikkaisuus on mahdollista, mutta perustuslaki estää todellisen kaksoiskuntalaisuuden. Muutoksia verotukseen tai äänioikeuteen ei ole luvassa.

-Perustuslaki asettaa reunaehtoja kaksoiskuntalaisuuteen liitettäviin oikeuksiin. Suomalaiseen monipaikkaisuuteen ei voi esimerkiksi liittyä verotuksellisia ja äänioikeuteen tai vaalikelpoisuuteen liittyviä oikeuksia tai velvollisuuksia. Tämä perustuu kunnallisen verotusoikeuden perustuslain suojaan, verotuksen tarkkarajaisuusvaatimukseen sekä perustuslain turvaamaan kansanvaltaisuusperiaatteeseen, todetaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Monipaikkaisuus on nykyaikaa

Kaksoiskuntalaisuutta selvittäneen asiantuntijatyöryhmän mukaan monipaikkaisuus perustuu mahdollistavaan lainsäädäntöön useilla eri tasoilla.

-Moni viettää aikaansa eri paikkakunnilla työn, vapaa-ajan ja perhesuhteiden johdosta. Ajan jakaminen eri paikkakuntien välillä tulee edelleen kasvamaan työn muutosten ja digitalisaation edetessä. Ihmisten arjesta on siten muodostunut entistä enemmän monipaikkainen, joten kyse ei ole enää pelkästään kaksoiskuntalaisuudesta. Tämä lisää tarvetta ottaa asia huomioon niin lainsäädännössä kuin kuntien toiminnassakin, totesi Tulevaisuuden kunta -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Millaista monipaikkaisuutta Suomeen -selvitys luovutettiin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle tänään Helsingissä. Työtä ohjasi parlamentaarinen ryhmä ministeri Vehviläisen johdolla. Työtä sparrasi lisäksi asiantuntijoista koostuva ryhmä, johon kuuluivat Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, tutkija Siv Sandberg Åbo Akademista, yliopistonlehtori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta sekä tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutista.

Kaksoiskuntalaisuudesta aiemmin Kuntalehdessä

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*