Länsi-Pohjalle olisi kelvannut pidempi synnytyslupa
Missä synnytetään tulevaisuuden kemiläiset? Siinä kysymys, johon vastauksen ei Länsi-Pohjan suunnalla haluta alkavan O-kirjaimella.
Kainuun ja Mikkelin keskussairaalat saivat synnytystoiminnalleen jatkoluvan vuoden 2020 loppuun asti, mutta Kemissä kotipesäänsä pitävä Länsi-Pohjan keskussairaala sai tyytyä pari vuotta lyhyempään lupaan. Pidempikin lupa olisi kelvannut.
-Pohjois-Suomen Erva-alue teki ministerille yhteisen esityksen siitä, että synnytykset meillä olisivat jatkuneet vuoden 2019 loppuun asti. Ajatuksena oli, ettei heti sote-uudistuksen käynnistyttyä tarvitse ruveta käymään asioita läpi. Nythän joudumme ottamaan kantaa asiaan uudestaan ennen uudistuksen käynnistymistä, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi harmittelee.
Pohjois-Suomen alueen synnytyssairaala-palapelissä riittää liikkuvia paloja. OYS saa uuden naisten ja lasten sairaalan vuosina 2019–2020 ja tämän pelätään imaisevan lähialueen synnytyksiä entistä enemmän. Kainuu sai jatkolupansa yhtä aikaa Länsi-Pohjan kanssa.
Sen sijaan Oulaisissa sijaitsevan Oulaskankaan synnytysosaston kohtalo on parhaillaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyssä. Valvira määräsi Oulaskankaan synnytyksille stopin kesällä, mutta päätöksestä on valitettu. Valvira haluaisi lopettaa synnytykset potilasturvallisuuden takia viimeistään keväällä 2017.
Lähipalveluille kysyntää
Kemissä toivotaan synnytysten jatkuvan myös tulevaisuudessa. Samoin halutaan säilyttää myös muita palveluja mahdollisimman lähellä asiakkaita.
-Aina vaan suurempi osa terveydenhuollon palveluista on avohoitoa tai päiväkirurgiaa. Poliklinikkakäynnit ovat ajallisesti hyvin lyhyitä. Omaishoitaja voi pistäytyä tässä omien vaivojensa ja muistisairaan omaisensa kanssa nopeasti lääkärissä. Jos palvelut karkaavat kauemmaksi, niin asiat eivät ole enää niin yksinkertaisia. Palvelujen saavutettavuus ja läheisyys ovat tärkeitä asioita ihmisille, Riitta Luosujärvi painottaa.