Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta ensi kesän puoluekokouksessa. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon ilmoitus luopua puolueen puheenjohtajuudesta kesällä on ollut puheenaihe tänään eri puolilla Suomea. Saarikon kotikonnuilla, Varsinais-Suomen keskustan piirissä tieto luopumisesta oli yllättävä.

– Meille se oli sillä tavalla yllätys, että hän ei kertonut asiasta etukäteen. Se kertoo hänestä ihmisenä paljon – hän halusi, että kaikki saavat tiedon samaan aikaan. En koe tätä huonona asiana, sanoo Varsinais-Suomen keskustan toiminnanjohtaja Henna Takatalo.

Piirissä ymmärretään ratkaisu ja iloitaan Saarikon tulevasta perheenlisäyksestä.

– Tietysti olisi toivottu, että hän jatkaa, mutta tuemme häntä kaikissa ratkaisuissa. Ja perheenlisäysuutinen on ihana asia!

Takatalon mukaan Saarikko on onnistunut puheenjohtajana hyvin.

– Viime hallituskausi oli erittäin vaikea ja mukana on ollut paljon hänestä riippumattomia asioita. Kuitenkin hän pystyi vasemmalle sijoittuvassa hallituksessa viemään keskustalaisia arvoja eteenpäin.

Takatalo ei näe keskustan tulevaisuutta heikkona, vaikka puheenjohtaja vaihtuukin.

– Ei missään nimessä. Presidentinvaalit osoittivat, että kannatusta on mahdollista nostaa. Keskustalla on paikkansa vasemmiston ja äärioikeiston välillä ja Annika on tuonut tätä hyvin esiin oman nelivuotiskautensa aikana.

”Keskustan pitää ryhdistäytyä”

Annika Saarikko ei siis asetu ehdolle enää puheenjohtajaksi kesän puoluekokouksessa. Tätä ei pidetä huonona asiana joka puolella Suomea.

– Se on keskustapuolueelle nyt ainoa oikea tapa, vaihtaa puheenjohtajaa. Minä olen sitä mieltä, että hän on tehnyt hyvän päätöksen! innostuu Lapin piirihallituksen jäsen Pentti Koskenranta Kemijärveltä.

Hänellä on selvät pasmat ja suuntaviivat puolueen seuraavalle puheenjohtajalle.

– Karismaattisempi pitää olla ja reilusti ulospäin suuntautunut. Pitää uskaltaa sanoa asioista niin kuin ne on, eikä kierrellä ja kaarrella, linjaa Koskenranta.

Hän ei ole pitänyt linjasta, jossa katsoo keskustan mielistelleen ja mukailleen muita puolueita.

– Keskustan pitää ryhdistäytyä. Viestintä on ollut hunningolla. Pitää tuoda reilusti omat mielipiteet esille eikä myötäillä muita. Kun oltiin vihervasemmiston kanssa hallituksessa, ei uskallettu tuoda omia ajatuksia esille, kritisoi Koskenranta.

Hän uskoo, että keskustalla on mahdollisuus nousuun, kunhan puheenjohtaja vaihtuu.

– Ilman muuta on mahdollisuus, mutta karismaattinen johtaja tarvitaan, se on selvä.

”Ajallisesti hyvä ilmoitus”

Suomen itäisellä laidalla Saarikon ilmoitus ei nostata niin suuria tunteita.

– Tämä on ajallisesti oikein hyvä ilmoitus, ehdokkailla on hyvin aikaa lähteä kisaan mukaan, sanoo Itä-Savon keskustan puheenjohtaja Hannu Auvinen kesken puoluehallituksen kokouksen.

Hän toivoo vilkasta osanottoa puheenjohtajakisaan ja samaa mitä Saarikkokin: reipasta keskustelua puolueen linjasta ja tehtävästä. Minkälaista johtajaa keskusta sitten tarvitsee? Karismaattistako?

– Sellaista, minkä puoluekokous valitsee. Se on näin ja kuuluu kansanvaltaan. Ja pakkohan sen on olla karismaattinen, kun iso porukka valitsee, kuittaa Auvinen.

Kahdet vaalit viikon välein

Keski-Pohjanmaalla uutista ei pidetty aivan puskista tulevana.

– Se ei ehkä ollut maailman suurin yllätys, sanoo toiminnanjohtaja Janne Isopahkala.

Onko puheenjohtajan vaihdos hyvä vai huono juttu keskustalle?

– Annika on ollut tosi hyvä puheenjohtaja ja yhdistänyt puoluetta. Ja nyt kun tulee eurovaalit ja uusi puheenjohtaja valitaan, se sähköistää tunnelmaa kummasti, muotoilee Isopahkala.

Tilanne on kesällä mielenkiintoinen, sillä eurovaalit ja puoluekokous ovat kalenterissa viikon välein. Ensin vaalit, sitten puoluekokous. Eurovaaleissa on keskustalla jo nyt liki täysi lista, joten suuri osa kokeneista puheenjohtajakandidaateista on jo ilmoittautunut eurovaaliehdokkaaksi. Mukana ovat esimerkiksi Katri Kulmuni ja Mika Lintilä.

– Mutta kyllä puolueesta löytyy hyviä nimiä ja vaihtoehtoja, sellaisiakin, joilla on pitkää ministerikokemusta ja puoluejohtajan kokemusta, arvioi Isopahkala.

Oman piirin ehdokkaista Mika Lintilä on jo lähdössä eurovaaleihin. Voiko ehdokas osallistua sekä puoluejohtajan vaaliin että eurovaaliin?

– Onhan siinä tiettyä käytännön hankaluutta, mutta periaatteessa se onnistuu tietenkin. Lintilän Mika on ainakin eurovaaliehdokkaana ja siihen keskitytään, sanoo Isopahkala.

TEKSTI: OUTI AIROLA

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*