Lauri Lamminmäki Kuntaliiton yhteysjohtajaksi
Lauri Lamminmäki aloittaa Kuntaliiton yhteysjohtajana vuodenvaihteessa.
Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki siirtyy Kuntaliittoon yhteysjohtajaksi vuoden 2017 alusta.
Yhteysjohtajan tehtävä on uusi Kuntaliitossa. Yhteysjohtaja tukee kuntia sote- ja maakuntauudistuksen mukanaan tuomassa muutoksessa. Toisena tehtävänä on toimia Kuntaliiton johdon tukena ja vastata asiakkuustyön kehittämisestä sekä koordinoinnista ja erityisesti suurten kaupunkien asiakkuuksista.
-Muuttuvassa toimintaympäristössä liiton jäsenillä on aiempaa enemmän palvelu- ja kehittämistarpeita ja me haluamme olla jäsentemme tukena ja myös koko ajan parantaa palveluamme. Lauri Lamminmäki tuntee kuntakentän ja myös Kuntaliiton. Uskomme, että hänen kokemukselleen on paljon käyttöä työmme kehittämisessä, arvioi Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen.
Kokenut kuntamies
Tuore yhteysjohtaja on ottanut vastaan ensimmäinen kuntasektorin työpaikkansa vuonna 1985, joten kunta-alan kokemusta on lähes 30 vuotta. Yksi sivuloikka on tosin tullut tehtyä yksityisellekin sektorille.
Lauri Lamminmäki työskenteli Kuntaliitossa vuosina 2000 – 2007 asiantuntijatehtävissä sekä Kuntaliiton Brysselin toimiston johtajana. Kesällä 2007 hän aloitti Kuusankosken kaupunginjohtajana, sen jälkeen kuntaliitosprojektin muutosjohtajana ja vuodesta 2009 Kouvolan kaupunginjohtajana.
-Arvostan tilaisuutta toimia uudella tavalla koko kuntakentän hyväksi Kuntaliiton kautta, tämä hetki kuntien murroksessa on ainutkertainen ja siksi myös ammatillisesti erittäin kiinnostava. Kuntaliitto, sen toiminta ja liiton asiantuntijat ovat jo entuudestaan tuttuja, joten uskon että pääsemme hyvin liikkeelle jo alusta saakka. Kunnilla ja Kuntaliitolla on edelleen vahva rooli suomalaisessa yhteiskunnassa ja uusi tehtävä antaa mahdollisuuden hyödyntää laajaa kokemustani kunta-asioista, kommentoi Kuntaliiton tuleva yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki.
Muutos on tuttua
Kuntalehden tavoittama Lauri Lamminmäki myöntää viimeisen 10 vuoden olleen rankkaa työntekoa Kouvolan suunnalla. Muutosjohtaminen ja sopeuttaminen on tullut turhan tutuksi.
-Nämä ovat olleet rankkoja ja työntäyteisiä vuosia. Kun kuntaliitoksesta päätettiin 2007, niin elettiin kuntataloudessa nousukiidossa. Sen jälkeen tuli maailman laajuinen lama. Meiltä lakkautettiin Voikkaan ja Myllykosken paperitehtaat. Näiden työpaikkamenetysten päälle tuli valtion sopeuttamistoimet, jotka ovat merkinneet meille noin 2,5 veroprosentin lisäkuluja, ynnäilee Lamminmäki.
Tulevassa tehtävässä tarvittavaa kokemusta muutosjohtamisesta ja toimintojen sopeuttamisesta on tullut hankittua roppakaupalla käytännön kenttätöissä.
-Kun tulin Kuusankoskelle kaupunginjohtajaksi 2007, niin täällä oli käynnissä kuntaliitosneuvottelut. Siitä sitten siirryin kuntaliitoksen muutosjohtajaksi ja sen jälkeen vuonna 2009 Kouvolan kaupunginjohtajaksi. Koko ajan on työ ollut organisaation sopeuttamista uuteen tilanteeseen. Tässä on takana lähes kymmenen vuotta muutosjohtajana, Lauri Lamminmäki toteaa.
Tekemistä riittää
Uuden kynnyksellä Lauri Lamminmäki katsoo taaksepäin ja arvioi Kouvolassa viime vuosina tehtyjä ratkaisuja levollisin mielin. Hänen mielestään Kauppalehden viimekesäisen kaupunkianalyysin tulkinta ”mainettaan parempi Kouvola” kuvaa hyvin tilannetta.
-Kaupunki ei ole varakas, mutta se on hoitanut asiansa tehokkaasti. Talous on kohtuullisessa kunnossa, lainamäärä keskiarvoja alhaisempi ja muutkin tunnusluvut vertailukelpoisia. Kaupungin strategiset kärkihankkeet keskustan uudistaminen ja matkakeskus, RR-terminaali, Asuntomessut ja Kimola etenevät myötätuulessa, Lamminmäki arvioi.
Tekemistäkin riittää. Kuntaliitoksen myötä vanhoja päällekkäisiä rakenteita löytyy ja kipeitäkin päätöksiä on yhä tehtävänä, vaikka viimeisen neljän vuoden aikana kaupungin henkilöstön määrä on laskenut noin 650 työntekijän verran.
-Käyttömenoista pitäisi puristaa vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa, jotta investointeja voidaan rahoittaa omilla tuloilla. Päätöksenteko kuitenkin takkuaa. Rakenteiden uudistamisesta on palattu vanhojen rakenteiden puolustamiseen. Kouvolalla on vielä pitkä matka moderniin kunnalliseen päätöksentekokulttuuriin, kritisoi Kuntaliiton yhteysjohtajaksi siirtyvä Lauri Lamminmäki paikallista päätöksentekoa.
Lamminmäki taitaa unohtaa, mikä oli uuden Kouvolan syntyessä kaupungin työtekijämäärä vuoden 2009 alussa. Siihen verrattuna henkilöstömäärä on sama kuin tällä hetkellä.
Ei siis mitään vähennystä, vaan edelleen kuuden kunnan päällekkäinen hallinto.
Kun ei mitään tee, niin ei tee virheitäkään. Sekä henkilöstö- että talousjohtamisessa täysi epäonnistuminen.