Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentillä ei huhtikuussa Finnairin koneita nähdä. Lentomotin vaikutukset huolettavat maakunnissa.

Finnairin tiistaina ilmoittamat tilapäiset supistukset kotimaan reittiliikenteessä on otettu maakunnissa vastaan tukka pystyssä. Huhtikuussa pysähtyy lentoliikenne täysin Jyväskylän, Kajaanin, Kemi ja Kokkolan reiteillä. Perusteluiksi yhtiö ilmoitti koronavirustilanteen aiheuttaman lentomatkustuksen kysynnän laskun.

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilalta ei löydy ymmärrystä Finnairin rajua päätöstä kohtaan.

-Olihan tämä aikamoinen uutinen, kun kaikki lennot peruttiin yhtäkkiä. Toimivat lentoyhteydet ovat maakunnan elinkeinoelämälle äärimmäisen tärkeä asia. Olisi jätetty edes ne tärkeimmät lentovuorot, mutta kaikki peruttiin kerralla, ihmettelee Mattila.

Mikäli Keski-Pohjanmaan suunnasta huhtikuussa haluaa ulkomaille matkustaa, niin lentoliikenteen osalta on vaihtoehtona matkata Vaasan kautta. Tosin Vaasakin menettää huhtikuun ajaksi lähes puolet normaalista 33 viikoittaisesta lentovuorosta.

Rautatiekiskoja ei koronan takia rullalle kääritä, mutta lentokonetta ei sähköjunakaan korvaa. Etenkin, kun yritysmaailma kaipaa nimenomaan sujuvia ja nopeita kansainvälisiä liikenneyhteyksiä.

-Itse lähdin tänään junalla kello 5.21 ja olin täällä Helsingissä kello 9.36. Ei rautatieyhteydestä ole lentoliikenteen korvaajaksi, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila toteaa.

Kainuu tarvitsee elämänlangan

Kainuun talvimatkailukausi jatkuu vielä huhtikuulle vilkkaana. Pääsiäinen ajoittuu lentomotin ajalle. Huhtikuulla myös luontomatkailu alkaa jälleen vilkastua. Ja iskee lentomotti näpeille myös työmatkailijoita ja liike-elämää.

-Olisivat nyt 1– 2 päivittäistä vuoroa jättäneet, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen huokaa.

Neljästä lentonsa huhtikuun ajaksi menettäneistä maakuntakentistä Kajaani on vilkkain. Viime vuonna Paltaniemen lentokentän matkustajamäärä oli reilut 87 000. Määrässä oli edellisen vuoden lukemiin pudotusta 1,7 prosenttia.

Kainuussa pelätään nyt sitä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Suomi on selvinnyt koronaviruksesta.

-Jos koronaan vedoten meiltä viedään huhtikuun lennot, niin mitä tapahtuu toukokuun lennoille? Se on yleensä ollut meillä lentoliikenteen osalta hiljaista aikaa. Ja jos perutaan toukokuunkin lennot, niin meneekö sitten koko kesä?

-Suurin kauhuskenaario tässä on se, että jossain vaiheessa Finnair päättää lopettaa lennot pysyvästi. Toimivat lentoyhteydet ovat Kainuulle tärkeä elämänlanka. Sitä meillä ei ole vara menettää, Tolonen pohtii.

Kaupunginjohtajan mukaan Finnairin päätöstä lentomotista ei purematta niellä.

-Ei me tähän tyydytä, vaan pyritään vaikuttamaan asiaan. Ei meitä voi täyteen mottiin laittaa. Me on jo keskustelu Kokkolan, Kemin ja Jyväskylän kanssa yhteisistä toimista, Jari Tolonen toteaa.

Koronaviruksen takia seuraaville maakuntakentille lennetään normaalia vähemmän lentoja huhtikuussa:

Vaasaan 20 viikkovuoroa (normaalisti 33 vuoroa)
Ouluun 54 viikkovuoroa (normaalisti 66 vuoroa)
Joensuuhun 20 viikkovuoroa (normaalisti 31 vuoroa)
Kuopioon 32 viikkovuoroa (normaalisti 43 vuoroa)
Turkuun 22 viikkovuoroa (normaalisti 33 vuoroa)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Maassa on nyt poikkeustila valmiuslain mukaan. Koronan eteneminen on nyt estettävä. Vaikka olemme pari viikkoa myöhässä toimissamme, on kuitenkin vielä kovilta tuntuvilla ratkaisuilla voitettavissa aikaa maakuntien asukkaiden elämän turvaamiseksi. Siksi hyväksyn eri rajoitukset.
    Taloudelliset menetykset nyt ovat pientä, jos voimme välttää pahimmat todellisuudet.
    Ihmettelen, että vielä näinkin paljon on lentoja. Näkisin aiheelliseksi lopettaa lähes kaikki Uudellemaalle menevät lennotkin ja maakuntien lähtökentillä katsotaisiin virkailijoiden toimesta se, onko matka todella tarpeellinen.
    Kuntataloudenkin kannalta on parasta minimoida koronan kuolemantapaukset ja sairauksista tulevat kulut.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*