Junaliikenne palautuu paikoitellen lähes normaaliksi kesäkuun puolivälistä alkaen. Kuva: Sonja Eloranta

VR pyrkii palaamaan kohti normaalia junaliikennöintiä 15. kesäkuuta alkaen. Kesäkuun puolivälistä eteenpäin yhtiö liikennöi noin 85 prosenttia normaalista junaliikenteestä. Samalla VR lanseeraa uuden joustavamman lipputyypin, joka ei velvoita päättämään tarkkaa matkustusajankohtaa lippua ostettaessa.  

Tällä hetkellä VR liikennöi koronapandemiasta johtuen noin puolet normaaleista junavuoroista. Muutoksen myötä junavuoroja lisätään merkittävästi 11 kunnassa. Esimerkiksi Kokkolassa pysähtyvien junien määrä lähes tuplaantuu nykyisestä kahteenkymmeneen vuoroon päivässä.

Yöjunien paluun myötä junalla pääsee jälleen myös Kemijärvelle ja Kolariin. Myös Hangon, Tammisaaren ja Savonlinnan yhteydet liikennöidään jälleen junilla bussikorvausten sijaan.

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg pitää junavuorojen määrän normalisoitumista erittäin myönteisenä asiana.

– Saavutettavuus on elinkeinoelämän ja vetovoiman kehittämisen kannalta tärkeää. Junavuorot ovat yksi osa saavutettavuuden ketjua, ne parantavat tilannetta välittömästi.

Sandberg muistuttaa, ettei junaliikenne yksinään riitä ylläpitämään Kokkolan alueen liikennöintiä, vaan rinnalle tarvitaan tulevaisuudessa myös lentoliikennettä. Kokkola on yksi alueista, joihin Finnairin viimeviikkoinen päätös maakuntalentojen hetkellisestä lakkauttamisesta osuu kipeästi.

Matkustajille hygieniamuistilista  

VR:n tiedotteessa kerrotaan, että yhtiö on valmistautunut vilkastuvaan joukkoliikenteeseen omalla Exit COVID-19 -suunnitelmallaan. Suunnitelma sisältää muun muassa hygieenisen matkustamisen muistilistan junamatkustajille.

VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola toivoo, että myös matkustajat kiinnittävät huomiota hygieniaan ja tätä kautta itsensä ja henkilöstön turvallisuuteen.

– Henkilöstömme työskentelee vain terveenä. Emme kuitenkaan onnistu tässä yksin ja on todella tärkeää, että asiakkaamme matkustavat vastuullisesti, pitävät turvavälit, välttävät ruuhka-aikoja mahdollisuuksien mukaan ja huolehtivat hygieniasta, Simola sanoo tiedotteessa.

VR:n junavuorojen lisäykset 15.6 alkaen

Pysähtyvien junien määrä (molemmat suunnat yhteensä) arkena:

ilman koronarajoituksia / nykyinen / 15.6. alkaen:

Joensuu, vain Helsingin suunta: 12 / 10 / 10
Jyväskylä, ilman Haapamäen suuntaa: 20 / 10 / 14
Kajaani: 12 / 8 / 12
Kemi: 12 / 6 / 10
Kokkola: 22 / 12 / 20
Kuopio: 20/ 12 / 16
Oulu: 30 / 15 / 28
Rovaniemi: 12/ 6 / 10
Seinäjoki, ilman Haapamäen suuntaa: 42 / 22 / 36
Turku: 44/ 26 / 32
Vaasa: 20 / 10 / 16

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*