Vyöhyketerapiassa hierotaan vauvan jalkapohjassa sijaitsevia vyöhyketerapiapisteitä. Kuva: Pixabay

Sosiaalisessa mediassa on viime päivät kohistu Lohjalla toteutetusta pilottitutkimuksesta, jonka tavoitteena oli selvittää, voiko vyöhyketerapia lievittää vauvan koliikkioireita. Keskustelu alkoi, kun Yle julkaisi viime perjantaina jutun 35 koliikkivauvan luonnonlääketieteellistä hoitoa tutkineen hankkeen tuloksista.

Ilmoitetut tutkimustulokset ovat hyviä. Vyöhyketerapiahoitojen myötä 15 mukana olleen vauvan koliikkioireilu loppui täysin ja useimmilla muista tutkimukseen osallistuneista vauvoista oireet lievenivät huomattavasti. Oireiden lievittäminen onnistui jo kolmen tai neljän hoitokerran aikana.

Vyöhyketerapiahankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että tutkimustulos yllätti positiivisesti.

– Olin toiveikas, että esimerkiksi kolmasosa vauvoista hyötyy hoidosta jollain lailla. Nyt suunnilleen kolmasosa parani täysin, toinen kolmasosa hyötyi merkittävästi.

Tutkimustulosten julkaisun jälkeen sosiaalisessa mediassa virisi soraääniä tutkimusta kohtaan. Muun muassa lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti suhtautui varauksella uutisoituihin tuloksiin.

Knuuti nosti Turun Sanomien blogissaan esiin tutkimuksen rajoitteita, joita olivat hänen mukaansa muun muassa vertailuryhmien puute sekä pieni tutkimusotanta. Knuutin mukaan ideaalitilanteessa tutkimuksessa olisi mukana kolme riittävän suurta tutkimusryhmää, joista yksi saisi vyöhyketerapiaa, yksi vartalon vauvahierontaa ja yksi ”valevyöhyketerapiaa”.

HUSin Markku Mäkijärvi ei kyseessä olevassa tutkimuksessa pidä verrokkiryhmän puuttumista välttämättä suurena puutteena.

– Jos ajatellaan 35 vauvan joukkoa, joka alkuhetkellä on oireinen ja täyttää tutkimuskriteerit ja lopuksi kaksi kolmasosaa on saanut apua oireisiin, kyllä vauvat silloin toimivat itse itsensä verrokkina. Toteutettu asetelma on tässä tutkimuksessani mielestäni samaa luokkaa kuin satunnaistutkimus, jossa verrokkien ja koehenkilöiden välillä on aina jonkinlaisia eroja.

Lue myös: Lohjan vyöhyketerapiakokeilu kirvoittaa kritiikkiä lääketieteen ammattilaisilta – ”Raivostuttavaa.”

Tutkimus mukaan pohjoismaiseen tiedejulkaisuun

Vaikka jatkotutkimuksessa asetelmaa voisi vielä laajentaa ja monipuolistaa, ei Lohjalla toteutettu kokeilu ole Mäkijärven mukaan missään nimessä vähäpätöinen. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi pohjoismaisessa tiedelehdessä, jonka nettijulkaisussa tutkimus tulee näkymään lähiviikkojen aikana.

Sosiaalisessa mediassa tutkimus sai osakseen arvostelua siitä, että tutkimustulokset julkaistiin ennen kuin tutkimusta itsessään on julkaistu. Mäkijärven mukaan erilaisten tulosten kohdalla tilanne olisi voinut olla toisenlainen. Tutkimustulos kuitenkin puhuu puolestaan myös itsenäisesti.

– Uskalsimme tulla päätulosten kanssa ulos, kun tulos oli merkittävä ja aiheena oli asia, jolle ajattelimme kansalaisten keskuudessa olevan kiinnostusta, Mäkijärvi sanoo.

Jatkoa ei vyöhyketerapiatutkimukselle ole Markku Mäkijärven mukaan HUSin osalta tällä hetkellä suunnitteilla. Sairaanhoitopiiri on kuitenkin avoin tutkimukselle myös jatkossa.

– Jos kiinnostunut tutkija tai tutkijoita löytyy ja he suunnittelevat oman tutkimusasetelmansa, näkisin että kiinnostusta voisi olla. Tällä erää halusimme kokeilla tutkimusasetelmassa hoitoa hankalaan vaivaan, johon ei ole hyvää lääketieteellistä hoitokeinoa. Nyt saimme tuloksen ja asiat jatkuvat omalla painollaan.

Lohjalla vyöhyketerapiahankkeen tulevaisuus avoin

Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Joona Räsäsen korviin sosiaalisen median kriittiset kommentit eivät ole kantautuneet. Hän iloitsee kokeilun tähän asti tuomasta avusta alueen lapsiperheille.

– Pienen lapsen vanhempana voin kuvitella, että jos perheeseen sattuu koliikkitapaus, siinä kohtaa halutaan varmasti kääntää kivet ja kannotkin, jos niin vain apua tilanteeseen saadaan. Sen takia on hienoa, että näinkin monelle hankkeessa mukana olleelle hoidosta on ollut hyötyä.

Räsäsen mukaan virallisia tulevaisuudensuunnitelmia kokeilun jatkamisesta Lohjalla ei ole vielä tehty. HUSin Markku Mäkijärvi kertoo, että Lohjan vauvaperheissä hoitomuodosta on kuitenkin kiinnostuttu. Mahdollisuutena on, että terveydenhoitajat saisivat koulutusta vyöhyketerapiaan ja voisivat näin ohjata myös vanhempia hoidon pariin.

– Vauvaa voi hieroa jatkohoitona myös kotona, kun perusteet ovat hallussa. Ajatus on otettu vauvaperheissä kuulemani mukaan myönteisesti vastaan.

Lohjan vyöhyketerapiatutkimus toteutettiin keväällä 2018 HUSin, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Lohjan kaupungin yhteistyönä. Hankkeen rahoittajana toimi Lapsi ja Luonto Säätiö, joka tukee luonnonmukaisin keinoin toteutettua ihmisen ja ympäristön hyvinvointia edistävää työtä.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä: HUS ylittää raja-aitaa luonnonlääketieteeseen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*