Asiaa selvitti Uudenmaan liitto.

Erityisesti maahanmuuttajanaiset ovat aktiivisempia yrittäjyydessä kuin kantaväestön naiset. Lähes 40 prosenttia maahanmuuttajayrityksistä on kokonaan naisten hallinnassa tai ne ovat naisten ja miesten yhdessä omistamia tiimiyrityksiä, selviää Uudenmaan liiton teettämästä tutkimuksesta.

Kolmessa vuodessa Uudellamaalla on perustettu noin 900 uutta ulkomaalaistaustaista yritystä. Nykyisestä noin 4 000 maahanmuuttajayrityksestä yli puolet on syntynyt vuoden 2005 jälkeen. Valtaosalla eli noin 80 prosentilla yrityksistä kotipaikka on pääkaupunkiseudulla ja yli puolella Helsingissä.

Yritykset ovat pääosin pieniä yhden omistajan toiminimiyrityksiä tai pieniä osakeyhtiöitä, jotka useimmiten työllistävät vain oman perheen jäseniä. Työnantajayrityksiä, joissa palkansaajien määrä on vähintään kolme, on alle kymmenen prosenttia yrityksistä.

Omistajina aasialaiset, työntekijöinä virolaiset ja venäläiset

Aasialaiset omistavat eniten maahanmuuttajayrityksiä Uudellamaalla. He tarjoavat tyypillisimmin ravintolapalveluja tai henkilökohtaisia palveluja. Työntekijöistä suurimmat kansalaisuusryhmät ovat virolaiset ja venäläiset. Virolaisia on paljon etenkin rakennusalalla ja venäläiset ovat vahvoja tukkukauppaa, huolintaa ja kuljetusvälitystä harjoittavissa yrityksissä.

Yli 40 prosenttia etnisten yritysten henkilöstöstä on kaupan tai majoitus- ja ravitsemisalan toimialoilla ja runsas viidennes rakennustoiminnassa. Maahanmuuttajayrityksiä toimii paljon myös osaamisintensiivisillä liike-elämän palvelualoilla, mutta näiden yritysten osuus työllisyydestä ja liikevaihdosta on pieni.

Uudenmaan liitto on selvittänyt ulkomaalaistausteisen yrittäjyyden määrää, toimialoja ja kansallista taustaa osana valmistautumisessa Euroopan yrittäjyysalue 2012 -teemavuoteen (EER 2012). Euroopan unionin alueiden komitea on nimennyt Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi 2012.

Tunnustus viestii, että Uusimaa on yrittäjyyden edistämisessä parhaiten tulevaisuutta ennakoivia eurooppalaisia alueita. Vuoden teemana on Nuori yrittäjyys.

(KL)

Uudenmaan liiton selvitys: Maahanmuuttajayrittäjyys Uudellamaalla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*