Maakuntajohtaja Matti Viialainen nimeää tuoreessa blogissaan Krista Kiurun yhdeksi maakunta- ja sote-uudistuksen kaatajaksi. Tosin aktiivisempiakin tekijöitä Viialainen kirjoituksessaan nimeää. (Kuva: Liisa Takala)

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen ei sanansäilää säästele arvostellessaan maakunta- ja sote-uudistuksen kaatajia. Viialainen antaa liekin lepattaa tuoreessa blogi-kirjoituksessaan, joka julkaistiin ensin kolumnina Savon Sanomissa 17.3.

-Uudistus ei kaatunut, se kaadettiin. Siinä operaatiossa kahdella avainvaliokunnan naispuheenjohtajalla, Annikka Lapintiellä (vas.) ja Krista Kiurulla (sd.) oli iso rooli. Korkeisiin paperikasoihin huipentunut ajanpeluu ja jarrutus onnistuivat, kun lakeja ei päästetty koko eduskunnan äänestettäväksi, Viialainen kirjoittaa.

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan mielestä maakunta- ja sote-uudistuksen kaatoa ei voi kuitenkaan pelkästään naisten ansioksi pistää. Itse asiassa Viialaisen mukaan miehet olivat asialla vielä hanakammin.

-Määrätietoisimmat uudistuksen kaatajat olivat kuitenkin miehiä, eivätkä he istu Arkadianmäellä. Vielä Helsingin ja Tampereen pormestareitakin toimeliaampi lobbari oli maan suurin kuntayhtymä HUS, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Sen ex-toimitusjohtaja Aki Linden kertoi ylpeänä twitterissä, ettei levännyt päivääkään hankkeen kaatamiseksi. Varsinais-Suomen äänestäjät ratkaisevat pian palkitaanko työ kansanedustajan ja kenties jopa ministerin paikalla, Matti Viialainen arvioi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Harvinaisen suorasanaisessa purkauksessa osan moitteista Kuntaliitto ja ammattiliitot.

-Paljon töitä teki myös Kuntaliitto, ei niinkään julkisuudessa vaan eduskunnan valiokuntakuulemisissa. Julkisen sektorin vahvat ammattiliitot eivät nekään olleet toimettomina. Onhan järjestäytymisaste ja jäsenmaksutulo julkisella puolella selvästi yksityistä suurempi, sivaltaa Viialainen blogissaan.

Maakuntajohtaja Matti Viialaisen blogi-kirjoitus kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suomessa on 46 pienkuntaa, joiden asukasluku on alle 2.000. Rautavaaran kunnassa asukkaita 1.652. On päivänselvää, että SoTe-palveluiden turvaamiseksi on lähdettävä Ihmisten palveluista ja niiden kehittämisestä. EI niinkuin nyt kaatuneessa SoTessa tehtiin: Hallinto ja niiden rakenteet olivat ykkösiä.

  2. Kyllä Matti Viialaista harmittaa ilmeisesti vain se, että oma hillotolppa kaatui. Siinä, että Maku-Sote -uudistus kaadettiin, vaikutti järjen ääni joka maalaisliittolaisilta puuttui.

  3. Tyhmät kommentit. Soteuudistus on nimenomaan rakenteitten uudistus, siitä syystä että kuntaperustainen terveydenhoito ei enää toimi. Kunta on palveluitten järjestäjänä liian heikko. Juuri ihmisten palvelut kärsivät siitä, eri ihmisten ja eri alueitten palvelut ovat epätasa-arvoiset. Ja toisekseen, Viialaisen hillotolppa ei kaatunut, hän on ollut ja on edelleen maakuntajohtaja, sotesta huolimatta. Ja kolmanneksi, Maalaisliittoa ei ole ollut viiteen vuosikymmeneen.

  4. Kyllä valtansa menettämistä pelkäsivät muut tahot, erityisesti Helsingin ”pormestari” ja suurten kaupunkien johtajat ja ylemmät virkamiehet. Uudenmaan alueella on kaikkein eniten potentiaalia maakuntamallin mukaisen sotehallinnon toteuttamisessa. Hallinnon tehokkuus varmaankin tuplaantuisi ja vältyttäisiin turhilta, päällekkäisiltä investoinneilta. Mutta nämä ”Vapaavuoret” vastustavat, koska heidän oma valta kaventuisi..

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*