Keski-Pohjanmaan maallemuuttajista enemmistö on naisia (63 prosenttia) ja suurin ikäryhmä alle 35-vuotiaat (45 prosenttia). Enemmistö muuttajista on tulomuuttajia (58 prosenttia) eli alueelle täysin uusia tulijoita.

Uutta väestöä Keski-Pohjanmaan maaseutu on saanut pääosin ympäröivistä maakunnista, mutta myös pääkaupunkiseudulta ja Ruotsista. Muutot ovat kohdistuneet useammin kyliin (53 prosenttia) kuin kuntakeskuksiin. Kyliin muutettaisiin vieläkin runsaammin, ellei muuton esteinä olisi vapaiden talojen ja myytävien tonttien puute.

Tutkimustulokset eivät näin tue yleistä näkemystä taajamahakuisesta muutosta ja autioituvista kylistä, vaan ennemminkin osoittavat kylien olevan vetovoimaisia ja haluttuja muuttokohteita.

Tutkimustulosten mukaan maallemuuttajat ovat myös varsin koulutettuja – lähes joka kolmannelta muuttajalta löytyy alemman tai ylemmän tason korkeakoulututkinto. Vaikka maakunnan haasteena ovat segregoituneet työmarkkinat ja erityisesti naistyöpaikkojen vähyys, ovat muuttajat työllistyneet alueella varsin hyvin ja paikallisesti.

Maallemuuttajista joka kymmenes työssäkäyvä työllistää itse itsensä ja lähes joka kolmas ilmoittaa työmatkan pituuden olevan alle viisi kilometriä. Moni muuttaja on siis työllistynyt varsin paikallisesti, jopa omalle kylälle. Muuttajista reilu kolmannes käy töissä kotikuntansa ulkopuolella.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*