Helsinki kaipaa matkailijoita. Kuva: Pixabay

Koranaepidemian aikana on paljastanut, että kunnilla ei monesti ole tarkkaa käsitystä kunnan palkkasumman ajantasaisesta kehityksestä.

Näin huomautetaan Uudenmaanliiton ja Helsinki Graduate School of Economicsin Uudenmaan tilanneraportista.

Tuoreimmassa päivityksessä raportti huomauttaa, kuinka koronakriisi on iskenyt Uudenmaan matkailutoimialoille rajusti. Ulkomainen matkailu on lähes tyrehtynyt, ja tuoreiden tilastojen perusteella tilanne näyttää edelleen synkältä.

Matkailun romahtaminen on johtanut laajoihin lomautuksiin ja irtisanomisiin. Vähittäiskaupassa, logistiikassa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa uusien työttömyys- ja lomautusjaksojen kasvuvauhti on yltänyt sekä määrällisesti että suhteellisesti viiden eniten kärsineen toimialojen joukkoon.

Työttömyyden nopea kasvu on jatkunut myös kuluvana vuonna ja ollut selvästi suurempaa kuin muulla maassa.

Uudellamaalla majoitus- ja ravitsemistoiminnassa uusia lomautus- ja työttömyysjaksoja on kirjattu kuluvan kevään aikana lähes 8 000. Logistiikassa ja kaupan alalla uusia jaksoja on kummassakin kirjattu noin 5 500.

Vuodenvaihteen jälkeen kiihtynyt epidemiatilanne ja maaliskuussa alkaneet uudet rajoitustoimet näkyivät selvästi myös matkailutoimialojen työllisyydessä.

Vähintään 1 000 euroa tuloja saaneiden työllisten määrä romahti kuluvan vuoden maalis-huhtikuussa sekä majoitus- että ravitsemistoiminnassa lähes vuoden 2020 synkimpien lukujen tasolle.

Tämä kevät edellistäkin kevättä huonompi

Palkkasumman eli työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen supistuminen on ollut läpi kriisin Uudenmaan matkailutoimialoilla suurempaa kuin muualla maassa. Kuluvan vuoden huhtikuussa palkkasumma supistui Uudenmaan majoitus- ja ravitsemistoiminnassa 29 prosenttia ja muualla maassa 22 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Majoitustoiminnassa tämän vuoden huhtikuun palkkasumma alitti jopa viime vuoden huhtikuun palkkasumman.

Matkailun vähenemisellä on ollut laajat vaikutukset myös muille toimialoille, kuten . useille Helsinki-Vantaan lentoaseman tukipalveluille.

Matkailijamäärät edelleen kaukana kriisiä edeltävästä ajasta

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin tammi-maaliskuussa noin 68 000, mikä oli 86 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Määrällisesti tämä oli yli 400 000 yöpymistä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kotimaisten matkailijoiden kohdalla yöpymisten supistuminen ei ole ollut alkuvuonna yhtä rajua. Kaikkiaan kotimaisia yöpymisiä rekisteröitiin hieman yli 182 000, mikä oli lähes 380 000 yöpymistä vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Uudenmaan majoitusmyynti oli tammi-maaliskuussa yhteensä vajaa 28 miljoonaa euroa. Edellisestä vuodesta myynti väheni yli 64 miljoonaa euroa.

Kansainvälisen matkailun väheneminen näkyi dramaattisesti myös Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärien romahtamisena.

Ennen koronakriisiä vuonna 2019 Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui tammi-maaliskuussa yhteensä yli 3 miljoonaa lentomatkustajaa. Kuluvan vuoden samalla ajanjaksolla Helsinki-Vantaalle lentomatkustajia saapui ainoastaan 280 000.

Lue lisää: Uudenmaan matkailussa hurja romahdus, asukkaita houkutellaan syyslomalla lähimatkailuun

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*