Ruotsissa nimettiin maaliskuun lopussa selvityshenkilö tarkastelemaan kuntien kiinnostusta vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin. Selvityksen on määrä valmistua joulukuuhun mennessä. Kuvassa Tukholman kaupungintalo. (Kuva: Stockholms stad)

Suomen pohjoismaisissa naapureissa yleisenä keskustelunaiheena ja yhteisenä huolena toistuu kuntiin kohdistuva tiukka valtionohjaus, toteaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom tuoreessa blogikirjoituksessaan.

-Kuntasektorilla peräänkuulutetaan pitkäjänteisempää päätöksentekoa sekä suurempaa luottamusta ja vapautta toimia paikalliset olosuhteet huomioivalla joustavammalla ja väljemmällä sääntelyllä. Normiohjauksesta ja yksityiskohtaisesta sääntelystä toivotaan siirryttävän kohti pehmeämpiä ohjauksen muotoja, Pekola-Sjöblom kirjoittaa.

Tanska on kokeilujen edelläkävijämaa. Siellä on jo vuodesta 2012 alkaen ollut käynnissä muun muassa byrokratian vähentämiseen ja kuntien toimintamahdollisuuksien lisäämiseen tähtääviä vapaakuntakokeiluja.

-Siellä on myös tehty poliittinen päätös jatkaa kokeiluja myös tulevina vuosina, ja jopa kaikkiin kuntiin ulottuvalla kokeiluasetelmalla, Pekola-Sjöblom toteaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Norja seuraa Pekola-Sjöblomin mukaan Tanskan toimia erityisesti vapaakuntakokeilujen tiimoilta.

-Lopputulemana Norjan hallitus on toukokuun alkupuolella käynnistänyt odotetun vapaakuntakokeilun kutsumalla kuntia ja alueita hakemaan mukaan kokeiluun. Muista Pohjoismaista poiketen Norjassa on ollut voimassa pysyvä kokeilulaki jo vuodesta 1992. Lakia on kuitenkin hyödynnetty vain vähän viimeisen 10 vuoden aikana.

Ruotsin hallitus nimesi marraskuussa 2021 erityisen selvityshenkilön selvittämään edellytyksiä kokeilutoiminnan käynnistämisestä kunnissa ja alueilla.

-Selvityksen tarkoituksena on arvioida pitäisikö valtion edistää ja tukea kokeilutoimintaa, ja jos niin miten. Tarkoituksena on myös analysoida millaisia esteitä valtion toimesta voisi ja tulisi poistaa, jotta kokeilutoiminta mahdollistuisi.

Pohjoismainen vilkas keskustelu kertoo Pekola-Sjöblomin mukaan kunta-valtiosuhteen ’ikuisista’ kipupisteistä sekä hyvinkin yhtenäisistä ratkaisuesityksistä ja toiveista valtion suuntaan.

-Näitä aivan vastaavan sisältöisiä viestejä myös Kuntaliitto on välittänyt valtion suuntaan ja myös hallitusneuvotteluihin, hän kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvää perustietoa tarjolla jolla varmaan on käyttöä omassakin kotikunnassa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*