Sotkamon kunnan matkailuasiantuntija ja Vuokatin Matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Aija Laukkanen on intohimoinen laskettelija. (Kuva: Aija Laukkasen kuva-arkistot)

Pääsiäisviikonloppu on useissa laskettelukeskuksissa parasta sesonkia. Aurinko lämmittää mukavasti ja laskijat ovat leppoisella fiiliksellä.

Sotkamon kunnan matkailuasiantuntija ja Vuokatin Matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Aija Laukkasta voi pitää myös lasketteluasiantuntijana. Laukkanen työskenteli parikymppisenä hiihto-oppaana Itävallassa, hän on opettanut laskettelemaan kaikki kolme lastaan, joiden kanssa harrastus jatkuu jokavuotisilla reissuilla. Kotirinteeseen Vuokatinrinteille pääsee nopeasti kotoa, kymmenessä minuutissa.

Laukkasen mielestä lasketteluharrastuksessa parasta on ulkona luonnossa oleminen, lajin fyysisyys ja hyvä yhteishenki.

– Toisaalta se on aika rankka laji, vaikka toiset ajattelevat, että lasketaan vain alas ja noustaan hissillä ylös. Käännökset pitää tehdä lihasvoimalla.

– Tykkään lasketteluporukan hengestä, jossa ollaan kavereita keskenään. Tuolihississä on ihan sama kuka viereen istuu. Aina löytyy jutunjuurta.

Aija Laukkanen tykkää laskettelijayhteisön yhteishengestä. (Kuva: Aija Laukkanen)

Vakuuttava hiihto-opas

Laukkanen harjoitteli nuorena laskettelemaan Tahkon rinteillä, missä perhe vietti myöhemmin kaikki hiihtolomat lasten ollessa pieniä. Työskennellessään Tjäreborgin matkaoppaana Kreikassa Laukkaselle tuli ajatus, että talveksi on päästävä rinteille.

– Minulta kysyttiin laskettelukokemusta, jota ei vielä nuorena kauheasti ollut. Pyysin hiihto-opetusta, ja niin jenkkiopettaja opetti minulle kaksi viikkoa tekniikkaa Itävallassa. Ensimmäisistä asiakkaista yksi sanoi, että hän näkee laskettelutyylistä, kuinka pitkään joku on lasketellut.

Asiakas arvioi Laukkasen tyylin kahdeksan vuoden harrastuskokemukseksi. Nuori opas oli tyytyväinen, eikä lähtenyt oikaisemaan havaintoa.

– Tämän jälkeen oli Tjäreborgin hiihto-oppaana St. Antonissa ja Zell am Seessä Ja tein lisäksi kaupunkiopastuksia Salzburgin kaupungissa, Laukkanen kertoo.

Laukkanen oppi nopeasti laskettelun niksit yhdysvaltalaisen opettajan johdolla. (Kuva: Aija Laukkasen kuva-arkisto)

Perheen yhteinen harrastus

Laukkasen lapset saivat kaikki oppinsa eri keskuksissa; Ylläksellä, Tahkolla ja Luostolla. Nykyään perhe kokoontuu vuosittain joulun ajaksi Rukalle.

– Yhdessä vaiheessa tytär asui kolme vuotta Japanissa, niin pääsimme jopa siellä laskemaan, mikä oli ihan erilainen kokemus kuin Keski-Euroopan rinteillä.

Suosikkikeskuksikseen Laukkanen listaa Vuokatin lisäksi Rukan ja Tahkon. Vuokatissa Laukkanen pitää eniten itärinteistä Himskatista ja Perskatista.

Laskettelun lisäksi hänen tulee hyödynnettyä muita keskusten aktiviteetteja kuten keilaamista. Välillä syödään pitkän kaavan mukaan ravintolaillallista ja nautitaan hyvästä ruuasta.

– Jos käyn Keski-Euroopassa laskettelemassa, niin tutustun samalla lähikaupungin historiallisiin kohteisiin. Opastaustan takia olen kiinnostunut alueiden historiasta.

Kotirinteiden etu on se, että kotoa pääsee mäkeen kymmenessä minuutissa.

Vuokatti sai vuonna 2020 Suomen paras hiihtokeskus -tittelin. (Kuva: Vuokatti)

Lähempänä kuin pohjoisen keskukset

Sotkamon kuntastrategiaan on kirjattu, että matkailusta puhutaan Vuokatti-nimellä.

Alueella toimii kunnan ja matkailuyrittäjien yhteinen markkinointiorganisaatio Vuokatin matkailukeskus Oy, joka tekee Vuokatti-brändin markkinointia kotimaassa ja ulkomailla.

Matkailu on Sotkamolle kaivostoiminnan jälkeen toiseksi tuottavin elinkeino. Kuntastrategiaan on määritelty viisi kovaa M:ää malmit, matkailu, marjat, metsätalous ja maatalous.

Kainuu on tunnettu lumivarmuudestaan. (Kuva: Vuokatti)

Pääsiäisen osalta matkailijoiden tilanne on hyvä. Vuokatin matkailun pääpaino on edelleen vahvasti kotimaisissa asiakkaissa.

–  Vuokattiin tullaan, oli sää mikä tahansa. Meillä on monipuolisesti muitakin aktiviteetteja tarjolla. Jos on tosi huono sää, ei mennä rinteeseen vaan käytetään muita palveluita.  

–  Vuokatinrinteitä on kehitetty pitkäjänteisesti lapsiperhekohteeksi. Lapsiperheille löytyy oma alue, missä voi opetella laskemista. Tilaa ja väljyyttä on, hyvin harvoin on hissijonoja.

Kainuun lumivarmuus on yksi valtti. Tänä vuonna rinteet ovat auki 20. huhtikuuta asti.

–  Kun lähtee Etelä-Suomesta, niin Vuokatti on lähempänä kuin Lapin keskukset. Käytämme slogania Enemmän aikaa lomailla, matkailuasiantuntija Laukkanen summaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*