Maanantaina Kemin, Tornion, Simon ja Keminmaan valtuustojen hyväksymä Meri-Lapin alueen sote-yhteisyritys eteni perjantaina Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksessa. Mikään läpihuutojuttu hankintapäätöksen teko ei ollut, sillä se syntyi äänestyksen jälkeen äänin 3-2.

– Olen koko ajan sanonut, että meille Meri-Lappiin on ollut tarjolla vain kaksi huonoa vaihtoehtoa. Maakunnan taholta meille tarjottiin vain terveyskeskustasoista päivystystä ja kuntoutusvuodeosastoa. Minä mietin asiaa meidän alueen asukkaiden näkökulmasta ja tämä on paras vaihtoehto, yhteisyrityksen puolesta äänestänyt sairaanhoitopiirin hallituksen kemiläinen puheenjohtaja Ritva Sonntag painotti.

Neljän hankintaan osallistuneen kunnan on tarkoitus perustaa sote-yhteisyritys, joka tulee käytännössä hoitamaan Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintoja. Yhtiön enemmistöosakkaaksi on tulossa Mehiläinen Oy.

Eriäviä mielipiteitä

Hallituksen jäsenistä Outi Keinänen, Ritva Sonntag ja Martti Ruotsalainen olivat hankintapäätöksen teon kannalla ja Eero Ylimartimo sekä Marjo Muhonen olisivat siirtäneet asian vielä jatkovalmisteluun. Ylimartimo, Muhonen ja asian esittelijänä kokouksessa toiminut sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Luosujärven mukaan syitä eriävän mielipiteen jättämiseen oli useampia.

– Kaksi kuntaa (Simo ja Keminmaa) tekivät erilaisen päätöksen valtuustossa, kuin  neuvottelumenettelyssä on ollut esillä. Lisäksi sopimuksen pohjaluvut ovat euromääriltään väärät vuoden 2016 ja tästä aiheutuu tilaajalle sopimusaikana yli 10 miljoonan euron ylimääräinen kustannus.

– Hankintailmoituksessa oli myös mainittu, että turvallisuussopimus pitää olla tehtynä ennen hankintapäätöksen tekoa. Nyt sitä ei ole vielä tehty, Riitta Luosujärvi huomautti.

Valmiiksi ennen joulua

Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen osapuolet aloittavat palvelusopimuksessa avoinna olevien asioiden hiomisen. Hommalla on kiire, sillä hallitus pyrkii saamaan rajoituslain muutokset voimaan vuodenvaihteessa. Tämä merkitsisi muun muassa irtisanomiskorvausten karsimista sopimuksesta. Mahdolliseksi korvaukseksi kesken sopimuskauden tapahtuvasta irtisanomisesta on arvioitu jopa yli 100 miljoonaa euroa.

– Yritämme saada asiat neuvoteltua kuntoon ennen joulua, puheenjohtaja Ritva Sonntag kertoo.

Meri-Lapin sote-ulkoistuksesta aiemmin Kuntalehdessä. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ymmärrän Meri-Lapin kuntien huolen, sillä hallitus on ajanut sote-uudistusta täysin holtittomasti. Paljon parempia vaihtoehtoja on ja niillä myös saavutettaisiin uudistuksen tavoitteet.

    Miten sote-uudistus voitaisiin tehdä, selviää kirjoituksestani muualla (https://demokraatti.fi/mielipide-uusin-valinnanvapausmalli-sote-uudistukseen-yksinkertaistuksella-todellisiin-miljardisaastoihin/), mutta lisään tässä Meri-Lappia sivuavaa selvennystä.

    Maakuntia ei uudistuksessa tarvita vaan terveydenhuolto voisi rakentua sairaanhoitopiirien ympärille kokonaan valtion rahoittamana. Hallinto olisi mahdollisimman yksinkertainen (säästöä nykyiseen verrattuna) ja asiantuntijapainotteinen. Lähtökohtaisesti ei lakkautettaisi yhtään mitään, mutta toiminnot optimoitaisiin valtakunnallisesti.

    Optimointi tarkoittaisi, että asiat tehtäisiin kansantaloudellisesti taloudellisimmalla tavalla. Toisin sanoen ei ajateltaisi yksisilmäisesti, että jokin toimenpide tulisi jossakin halvemmaksi vaan otettaisiin huomioon myös kaikki sivuvaikutukset, joista päivystys on ehkä tärkein, mutta silti vain yksi muuttuja. Esimerkiksi matkakulut, työajan menetykset, joita ei nykysuunnitelmissa mitenkään huomioita, vaikuttavat kansantaloudellisiin kustannuksiin.

    Totta kai kaikki Suomen terveydenhuollon toimenpiteet voitaisiin erottaa kukin omaan yksikköönsä sarjatyönä tehtäviksi, jolloin ne taatusti tulisivat toimenpiteinä edullisimmiksi, mutta lopulta muine kuluineen kaikkein kalleimmiksi. Hulluuttahan se olisi. Tällaista ajattelua hallitus kuitenkin noudattaa ja viis veisaa kansalaisten kasvavista kustannuksista, kunhan sen itsensä maksut pienenisivät.

    Käytännössä kansantaloudellisesti ja kokonaisvaltaisesti optimoidut palvelut tulevat lähemmäksi asiakasta/potilasta kuin mitä hallitus suunnittelee. Pitää myös huomioida, että tulevaisuudessa nimenomaan lähipalveluissa kehitys tulee teknisen kehityksen myötä olemaan voimakkainta. Näin ollen hallituksen linja on vastavirtaan soutamista.

    Sote-uudistus on toteutettavissa niin, etteivät Meri-Lapin palvelut olisi uhattuina. Uudistuksen suosio on jo ohittanut huippunsa ja toivonkin, että Meri-Lapin tapahtumat saavat hallituksen viimein järkiinsä. Itsetarkoituksellisella liiketoiminnan lisäämisellä Suomi ajautuu vain entistä syvempään ahdinkoon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä